IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай обеща да осигури стабилност на паричния пазар

Ликвидният риск е контролируем, а банката ще следи зорко нивата на междубанковите лихвени проценти

16:01 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Китай обеща да осигури стабилност на паричния пазар

Китай ще запази междубанковите лихви на приемливи нива. Сезонните колебания, които ги увеличиха, също ще затихнат. Ликвидният риск на китайските банки е контролируем. Централната банка ще следи зорко нивата на лихвените проценти. Това каза Линг Тао, заместник-директор на поделението на Китайската централна банка в Шанхай, цитиран от Bloomberg.

Коментарът му идва след становището на Китайската централна банка от вчера, според което банковата система не е достатъчно ликвидна. В него централната банка отправя и препоръки към банките в страната да контролират нивата на кредитния риск.

Линг Тао е първият човек, който прави публично изказване относно увеличаването на овърнайт репо лихвените проценти до рекордно ниво миналата седмица. Китайският премиер Ли Къцян пък ще търси начин да премахне спекулативното кредитиране от националната банкова система веднага щом кредитната експанзия надмине икономическия растеж.

Овърнайт репо лихвата днес спадна с 0,47 процентни пункта до 6%. На 20 юни тя достигна рекордните 12,85%.

„Централната банка постепенно ще коригира управлението на ликвидността, свързана с международните плащания. Ще ускорим разговорите с другите пазарни участници. Ще затвърдим очакванията и доведем пазарните лихвени проценти до приемливи стойности“, казва Линг Тао.

„Пазарните лихвени проценти се увеличават значително от месец май насам. Причините за това са увеличеното кредитиране, плащането на данъците и повишеното търсене на пари по време на националния Празник на драконовите лодки. Но реално погледнато сезонните колебания са временни и ще изчезнат постепенно.

Становището на Китайската централна банка беше изпратено до поделенията й и до големите банки в страната още на 17 юни, но бе публикувано едва вчера. От Централната банка не дадоха обяснение каква е причината за забавянето от една седмица.

Икономисти коментират, че Централната банка трябва да бъде по-открита към пазарите. Не е нужно те да чакат една седмица, за да научат препоръките за подобрение управлението на ликвидността. Анализаторите споделят мнението, че ако съобщението бе публикувано по-рано, пазарите щяха да са по-спокойни.

Централната банка на Китай няма тази автономност каквато имат банките в САЩ, Европа и Япония. Повишаване на прозрачността ще бъде полезно за банката, коментират още анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още