IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка е подкрепила местен кредитор с 50 млрд. юана

Средствата са били предоставени чрез краткосрочни ликвидни инструменти, съобщава източник на Bloomberg от институцията

16:11 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската валута достигна най-добрия си резултат спрямо долара от 10 май насам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската валута достигна най-добрия си резултат спрямо долара от 10 май насам. Снимка: Ройтерс

Kитайската централна банка е инжектирала 50 млрд. юана (8,17 млрд. долара) във финансовата система на страната в четвъртък, предава Bloomberg News, цитирайки служител от институцията.

Паричната маса е била предоставена на кредитор чрез краткосрочни ликвидни инструменти. И други кредитори също са в преговори с централната банка за получаване на финансиране по думите на Hao Хун, главен стратег в Bank of Communications Co. 

На фона на спекулациите, че паричната криза е довела до тежки проблеми с ликвидността за някои китайски банки, по информация на Bloomberg друга държавна банкова институция – Bank of China Ltd., е обявила на своя сайт, че е изпълнила всички плащания навреме в четвъртък, отричайки да е изпадала в дефолт.

Китайският юан отбеляза най-големия си седмичен спад през този месец заради опасенията, че притокът на капитали към икономиката на Китай ще се забави, след като Федералният резерв обяви плановете си за намаляване на паричните стимули.

Днес централната банка на Китай фиксира референтния лихвен процент на ниво от 0,11%. Китайската валута от своя страна достигна ниво от 6,1766 юана за долар, което е най-високото ниво от 10 май насам.

Китайската икономика е силно зависима от действията на Федералния резерв на САЩ. Щатската централна банка обяви плановете си да намали месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара, ако икономиката на САЩ постига устойчив растеж.

"Съществува риск от отслабване на китайския юан", каза Джонатан Кавенаг, експерт в Westpac Banking Corp. в Сингапур. "Капиталовите потоци ще секнат. Инерцията на растежа на китайската икономика определено става все по-съмнителна", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още