IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан и изкушенията пред инвеститорите

Чуждестранните граждани са увеличили покупките си в китайски борсово търгувани фондове през май

18:16 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите трябва да купуват китайския юан и &bdquo;да не пипат позициите си много дълго време&ldquo;, съветва Франк Гонг.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите трябва да купуват китайския юан и „да не пипат позициите си много дълго време“, съветва Франк Гонг. Снимка: Ройтерс

Всички колебания, на които станахме свидетели в Япония напоследък, определено са свързани с притесненията около американския Федерален резерв и евентуалното намаляване на стимулите до края на годината, което ще се отрази върху азиатските пазари. 

На този фон пазарът в континентален Китай се движи бавно и тихо, се отбелязва в анализ на агенция Bloomberg, цитиран от Bulgaria on Air. Ако сравним китайския индекс CSI 300, който следи представянето на 300-те най-големи компании в страната, с някои от ключовите регионални индикатори, като MSCI Europe и, разбира се, S&P 500, е видно, че през последния месец е отчетен силен интерес към китайските акции.

Друг важен измерител, който измерва чуждестранния инвеститорски интерес към китайските книжа, е индексът iShares FTSE A50, като е видно, че пред последните седмици той се представя по-добре от основния хонконгски индекс Hang Seng. Нагоре е с повече от 5%. А ако сте инвестирали в Hang Seng, доходността е около процент и половина.

Проучване на инвестиционната компания CLSA отбелязва, че чуждестранните граждани са увеличили покупките си в китайски борсово търгувани фондове през май. Те са били нетни продавачи в месеците от февруари до април, докато през май са преминали от страната на нетните купувачи. Данните на CLSA показват още, че интересът най-вероятно ще остане силен.

Инвеститорите сe чудят как биха могли да отиграят тази ситуация. Добре е това да стане в контекста на укрепването на юана. Всеки по земното кълбо се опитва да обезцени своята валута, докато юанът от своя страна продължава да поскъпва през последната една година. И въпреки факта, че икономиката на Китай забавя своя растеж, то валутата на страна бележи ръст с 3,5% спрямо долара, се казва още в коментара на Bloomberg. 

Анализаторите от CLSA препоръчват на компаниите да извлекат ползи от силната валута, като съвет е насочен по-специално към фирмите-вносители. Това могат да бъдат компаниите от хартиената индустрия, хранително-вкусовия и автомобилния сектор. Те могат да очакват увеличаване на печалбите, тъй като силната валута намалява разходите по вноса.

Инвеститорите трябва да купуват китайския юан и „да не пипат позициите си много дълго време“, съветва Франк Гонг, ръководител на инвестиционното подразделение на JP Morgan в Китай. Той добавя, че платежният баланс ще подкрепи укрепването на валутата през идните месеци.

Повечето пазари си поеха въздух през този месец, като това обаче не се отнася за континентален Китай. При всичките условности за инвестиране в САЩ и Япония, то възможността за известно пренасочване на инвеститорския интерес към Китай е напълно реална, завършва анализа си Bloomberg.

Видео материал по темата вижте в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още