IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът записа девети пореден седмичен ръст

Shanghai Composite се отлепи от четиримесечното си дъно с ръст от 1,4 на сто днес

15:50 | 03.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът записа девети пореден седмичен ръст

Китайският юан поскъпна за девета поредна седмица, записвайки най-дългата си възходяща сееия от ноември насам. Това се случва на фона на спекулации, че входящият капиталов поток към страната е все по-голям, а това би трябвало да вдигне курса на валутата, пише Bloomberg.

Днес централната банка понижи дневния фиксинг на юана срещу долара с 0,11 на сто до 6,2152 юана за долар. Вчера институцията вдигна курса с 0,2 на сто. За цялата седмица пък китайската валута е поскъпнала с 0,15 на сто.

Вчера юанът достигна 6,1537 USD/CNY, което е най-високото ниво от премахването на фиксирания курс през 1993 година. Разликата с официалния курс, посочван от централната банка, се дължи на правилата за търговия, които позволяват отклонение с максимум 1 на сто на пазарния курс от фиксинга.

През миналата седмица официални данни показаха, че излишъкът по текущата сметка на Китай се е увеличил значително. Това означава, че в страната влизат доста повече пари, отколкото излизат. Поради тази причина се стига и до поскъпване на валутата, посочват анализатори.

В същото време обаче се появяват и някои обезпокоителни сигнали за състоянието на китайската икономика. Днес стана ясно, че индексът на активността PMI в сектора на услугите е изгубил инерция и се е понижил до 54,5 пункта през април. Това е с повече от пункт по-малко от предходния месец.

Въпреки новината индексът Shanghai Composite се повиши с 1,4на сто днес до 2 205,50 пункта днес. Така показателят се отлепи от четиримесечното дъно, достигнато вчера след данни за забавяне на ръста в производството. От върха на 6 февруари досега индексът е изгубил 9,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Това е най-лошата новина за Китай и за световната икономика. Очакват ни между 20 и 750 години на тежка депресия, глад, болести и кой знае още какво. Най-вероятно населението на планетата ще намалее до под половин милион и всички ще са китайци. След година няма да има кой да пише в инвестора - всички ще сте мъртви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още