IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронясването на китайската икономика като най-голямата в света се отлага

Структурната трансформация в страната и поскъпването на юана отдалечават местното стопанство от американското

16:59 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коронясването на китайската икономика като най-голямата в света се отлага

Доскоро се очакваше (според мартенски доклад на ЕБВР) бързо растящата китайска икономика да задмине щатската като най-голямата в света (по паритет на покупателната способност) още през 2016 г., но според икономисти това сега е малко вероятно, след като структурните реформи в страната забавиха растежа, а поскъпналият юан удря износа.

В момента Китай се опитва да пренасочи двигателят на икономиката си от инвестициите и износа към потреблението. Поскъпването на юана пък означава, че страната вече не се радва на същото конкурентно предимство, както преди пет години. Местната валута е поскъпнала с около 10% през последните 3 години.

В същото време американската икономика се очаква да набере скорост пред следващите години, благодарение и на бума в производството на природен газ. „През 2014 г. или още до края на тази очакваме силно възстановяване в САЩ с ръст от 3-4%, докато междувременно Китай се намира в структурна трансформация“, коментира Фрея Биймиш, икономист в Lombard Street. 

„Ако Китай извършва правилните структурни реформи, то растежът на икономиката ще се забави до 5% годишно. Ако говорим за периода 2010-2020 като цяло, то не се очертава висок темп на наваксване спрямо щатската икономика.

През първите три месеца на тази година ръстът на китайската икономика се забави до 7,7% на годишна база, спрямо 7,9% за предходните, заради по-ниските индустриално производство и инвестиции.

Американската икономика също така има динамична демографска картина на фина на застаряващото население на Китай.
Освен това икономическото наваксване е дълъг процес.

„Китай измина част от пътя, но все още е на километри от там, където иска да бъде. Производителността и БВП на човек все още са 13-14 пъти под равнището им в САЩ, посочва Луис Куижис, главен икономист за Китай в Royal Bank of Scotland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още