IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя се ръстът на производствената активност в Китай

Индексът на HSBC потвърждава тенденциите, отразени от официалния индекс на производствената активност

09:36 | 02.05.13 г.
Забавя се ръстът на производствената активност в Китай

Ръстът на промишления сектор в Китай се е забавил през април, а новите поръчки са намалели за първи път тази година, сочат данните от редовното месечно проучване на HSBC, цитирани от Ройтерс.

Окончателната оценка за производствената активност в страната показва, че индексът на HSBC се е понижил до 50,4 пункта през април от 51,6 пункта през март, което е почти колкото първоначалната оценка (50,5 пункта).

Все пак индексът е над границата от 50 пункта, която индикира разширяването и свиването на производствения сектор.

Официалният индекс на производствената активност в Китай показа подобна тенденция – през април той се е понижил до 50,6 пункта от 50,9 пункта през март също заради спада при новите поръчки.

“Забавянето на ръста на производствената активност през април потвърждава, че икономическият растеж като цяло е крехък заради влошеното външно търсене”, коментират от HSBC.

Подиндексът на HSBC, който отразява новите поръчки, се е понижил до 48,4 пункта, като за първи път се смъква под ключовата граница от 50 пункта през тази година. Нивото му е най-ниско от октомври 2012 г. насам.

Под 50 пункта се е понижил и подиндексът, който отразява заетостта в производствения сектор в Китай. Засега обаче намалението на работните места не е съществено и се дължи най-вече на пенсиониране на работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още