IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира увеличаване на инвестициите в акции от фондове

За фонд, инвестиращ в акции, ще бъде определян всеки, в който акциите са най-малко 80% от активите, сочат предложения за преразглеждане на правилата в бранша

17:32 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай планира увеличаване на инвестициите в акции от фондове

Китайският регулаторен орган за ценните книжа планира да увеличи минималното съотношение за акциите, които са длъжни да притежават фондовете, инвестиращи в тях, съобщи Bloomberg.

Като фонд, инвестиращ в акции, ще бъде определян всеки, в който акциите представляват най-малко 80% от активите, сочат преразгледаните правила за бранша, публикувани на официалния уебсайт на Китайската регулаторна комисия за ценните книжа. В момента изискването е 60% от активите да бъдат в акции.

От комисията планират също да променят правилата си така, че общите активи на фондовете да не могат да надхвърлят 140% от нетните им активи.

От китайския регулаторен орган ще събират коментари и предложения за евентуалните промени до 26 май.

Мерките може да доведат до увеличаване на инвестициите на най-зле представящия се голям азиатски фондов пазар за последната година, смятат от агенцията. Според вестник South China Morning Post промяната на правилото може теоретично да влее 200 млрд. юана (32 млрд. долара) на пазара.

Китайският фондов пазар е оценен на 3,06 трлн. долара, което го поставя на пето място в света, сочат данни на Bloomberg.

„Това определено ще се отрази положително на фондовия пазар“ в дългосрочен план, заяви Дафни Рот, ръководител на отдела за проучване на азиатските пазари на акции в сингапурския филиал на ABN Amro Private Bank. „Това обаче е дългогодишен проект, който все още е в началния си етап. Все още съм предпазлива за китайските акции, тъй като може да станем свидетели на понижаване на печалбите на някои компании“, добави тя.

По традиция фондовете, инвестиращи в акции, държат 80-90% от активите си в този вид ценни книжа, а в момента само 13,5% от фондовете са инвестирали под 80% от активите си в акции, съобщи в събота китайският вестник Securities Times, като се позова на неуточнен говорител на Китайската регулаторна комисия за ценните книжа.

Основният китайски индекс Shanghai SE Composite потъна с над 10% спрямо най-високото си ниво за годината, достигнато на 6 февруари, на фона на признаците, че икономическото възстановяване се забавя. Ръстът на печалбите на индустриалните компании се забави през март спрямо първите два месеца на годината, а банки от Goldman Sachs Group Inc. до JPMorgan Chase & Co. понижиха оценките си за разширяването през годината.

Говорител на комисията обаче е подчертал на пресконференция на 26 април, че чуждестранните стратегически инвеститори не продават големи пакети от своите акции, въпреки че понижиха оценката си за китайската икономика и пазар, съобщават от Securities Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още