IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 11 години в Китай са изпрани 3,8 трлн. долара

Експерти сочат страната като най-масивния източник на „мръсни пари“ в света

12:40 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските банки трябва да оценяват риска дали клиентите им са замесени в криминална дейност по скала от 1 до 5, съобщава Ройтерс.

Новите правила имат за цел да ограничат прането на пари и съмнителните сделки, които в Китай се оценяват на стотици милиарди долари годишно.

Експерти сочат Китай като най-масивния източник на „мръсни пари“ в света. Нараства и международният натиск върху правителството в Пекин да регулира финансовите си отношения с Северна Корея, както и да блокира кешовите трансфери, свързани с ядрената програма на Пхенян.

През декември базираната във Вашингтон Global Financial Integrity публикува изследване, според което Китай е виновен за почти половината от възлизащите на 858,8 млрд. долара сиви фондове, прехвърлени в данъчни убежища и западни банки през 2010 г. - над 8 пъти повече в сравнение със следващите страни в незавидната класация – Малайзия и Мексико.

За 11 години от 2000 г. Китай е генерирал нелегални капиталови потоци за 3,8 трлн. долара - плод на корупция, престъпления и укриване на данъци, се посочва в изследването на Global Financial Integrity.

Централната банка в Пекин е представила новите правила пред финансовите институции още през декември. Още тогава е било поискано клиентите на банките да бъдат оценявани въз основа на това къде е базиран и с какво е свързан бизнеса им, включително „нивото им на прозрачност“, посочват източници на Ройтерс, запознати с разпоредбите.

Правилата не са публично оповестявани, а банките и застрахователните компании трябва да ги приложат до декември 2015 г.

Промените имат за цел да рафинират регулациите и да подобрят ефективността на надзора, коментира представител на централната банка в Пекин. „Една от основните цели е да променим модела на контрол. Досегашните регулации бяха много тромави“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още