IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Китай

Агенцията подчертава, че са необходими опълнителни реформи, за да се предотврати засилването на натиска, който увеличава рисковете от „твърдо приземяване“

12:01 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Китай

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service потвърди кредитния рейтинг на Китай, но понижи перспективата пред него до „стабилна“ от „положителна“ заради опасения за финансовата стабилност на страната, предаде Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че миналата седмица Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута от АА- до А+ с положителна перспектива също заради рисковете за финансовата стабилност на страната.

„Прогресът при намаляването на латентните рискове е малък, включително при повишаването на прозрачността на държавните задължения, както и бързото обуздаване на ръста на кредитирането“, посочват от Moody's.

В доклада на агенцията пише още, че са необходими допълнителни реформи, за да се предотврати засилването на натиска, който увеличава рисковете от „твърдо приземяване“ на китайската икономика.

Агенцията подчертава силните инвестиционни позиции на Китай в международен план. „Само няколко от високооценените индустриални икономики, като Норвегия, Швейцария, Япония, Хонг Конг и Сингапур, имат по-силна международна инвестиционна позиция“, коментират от Moody's.

Кредитната експанзия в Китай започна през 2008-2009 г., когато правителството започна да се бори със световната финансова криза, само че напрежението в страната се покачи заради сформирането на редица инвестиционни балони.

Засиленото кредитиране доведе до редица напълно безсмислени инвестиции, които не породиха възвръщаемост, за да бъдат изплатени съответните кредити. Дори когато Пекин обаче се намеси, за да прочисти балансите на банките, и кредитори, и кредитополучатели обединиха усилията си за нови форми на финансиране, което допълнително влоши ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още