IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се доближава все повече до нови мерки за вливане на пари в икономиката

Инфлацията в страната продължава да се забавя, на ниво производител през март отново е отчетена дефлация

09:56 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай се доближава все повече до нови мерки за вливане на пари в икономиката

Темпът на инфлация в Китай е продължил да се забавя рязко и през март. Това дава поредната доза увереност на пазарните участници, че правителството на страната ще си позволи нов пакет от мерки за стимулиране на икономическия ръст, предава Ройтерс.

През март индексът на потребителските цени е забавил ръста си до 2,1 на сто на годишна база, след като месец по-рано бе отчетено поскъпване на живота с 3,2 на сто. В същото време на ниво производствени цени има дефлация от 1,9 на сто през март след спада от 1,6 на сто, отчетен през предходния месец.

„По-ниската инфлация в голяма степен ще успокои опасенията на инвеститорите, че политиците може да започнат затягане на монетарните условия в Китай“, коментира главния икономист на JP Morgan Хаибин Джу.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за забавяне на потребителската инфлация до 2,4 на сто и спад на производствените цени с 1,8 на сто на годишна база.

През миналата година Китай записа най-слабия си икономически ръст за последните 13 години – 7,8 на сто. Следващата седмица се очакват данните за първото тримесечие на 2013 година, като според очакванията ръстът на икономиката се е ускорил до 8 на сто.

Мнозина анализатори очакват при по-слаби данни отново на дневен ред да излязат очакванията за нови стимули, с които да бъде насърчен икономическият ръст. Такива стават все по-вероятни и с оглед на агресивните действия на Япония в стремежа ѝ да бъде постигната инфлация от поне 2% след повече от две десетилетия в мъчителна дефлационна спирала.

След данните за забавяне на инфлацията основният борсов индекс в Китай CSI 300 се повиши с 1 на сто. Тласък получиха и валутите на Австралия и Нова Зеландия, тъй като за двете държави Китай е основен търговски партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още