IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зомби" кредитополучатели в Китай изпиват жизнените сили на икономиката

Банките са свили кредитирането за жилищни проекти в по-малките китайски градове поради опасения от свръхпредлагане

12:06 | 23.08.13 г. 1
"Зомби" кредитополучатели в Китай изпиват жизнените сили на икономиката

Съществува реален риск Китай да последва примера на Япония в "загубените десетилетия" и в страната да се оформи една постоянна класа от "зомби кредитополучатели", които имат минимални шансове да се обърнат на печалба, но оцеляват чрез постоянни кредитни инжекции.

Подобно непрестанно рефинансиране елиминира краткосрочните икономически трудности като поддържа работата на заводите и работниците им. В дългосрочен план обаче "зомбитата" изпиват жизнените сили на икономиката. Това е особено сериозен проблем в Китай, където малките и средни предприятия осигуряват 60% от БВП и около 75% от новите работни места, но напоследък имат ограничен достъп до финансиране.

Според изследването миналата година тръстовете са изпреварили застрахователните компании и са се превърнали във втория най-голям сектор на китайската финансова система по активи след търговските банки. Те са и най-големият компонент от сенчестия банков сектор в Китай, който включва разнообразни небанкови кредитори - от брокери на ценни книжа до съмнителни лихвари.

Тръстовете предлагат полезна "вратичка" в дълговите проблеми на Китай. За разлика от банките те обикновено разкриват самоличността на клиентите си в материалите, които използват, за да привличат инвеститори, както и подробности за начина, по който имат намерение да използват средствата.

Тъй като обаче клиентите на тръстовете са хора и фирми, които не могат да получат кредити от традиционните банки, те са и доста рискови. Според експерти те са най-рисковата категория кредити в Китай, като на второ място се нарежда неофициалното кредитиране.

Според икономиста Фан Дзиенпин от Държавния информационен център в Пекин китайските банки са намалили кредитирането за жилищни проекти в по-малките китайски градове поради опасения от свръхпредлагане на жилища в тези райони. Анализатори предупреждават, че тези градове са в центъра на рисковете за сектора на имотите в страната от една страна поради свръхпредлагането, а от друга поради свиващото се търсене, тъй като все повече хора мигрират към по-големите градове в търсене на по-добра работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Очаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още