IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на печалбата на държавните предприятия в Китай се забави до 10,1%

Компаниите, собственост на централната власт, отчитат годишен ръст на печалбата от 13,9%, а тези притежание на местните правителства - 1,1%

15:51 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на печалбата на държавните предприятия в Китай се забави до 10,1%

Годишният ръст на печалбата на държавните предприятия в Китай се е забавила до 10,1% през първите десет месеца на годината, съобщава Ройтерс. В периода януари-септември бе постигнат растеж от 10,5%.

Държавните нефинансови предприятия са постигнали комбинирана печалба от 1,97 трлн. юана (323,3 млрд. долара) за периода януари-октомври, показаха данните на финансовото министерство на Китай.

В представения преди четири дни план за реформи, изготвен от Комунистическата партия, китайските лидери обещаха да повишат дела на изплатените дивиденти от държавните дружества до 30 на сто до 2020 г. в опит да се справят с неравенството на доходите.

Подкрепена от инвестициите, втората по големина икономика в света нарасна с най-бързия си темп за тази година през третото тримесечие (7,8%). Въпреки това анализатори се съмняват дали силата ще се запаси и през следващите месеци.

През първите десет месеца компаниите, собственост на централната власт, са отбелязали годишен ръст на печалбата от 13,9%. Същевременно тези, които са притежание на местните правителства, са отчели повишение от 1,1 на сто.

Компаниите в областта на електрониката, транспорта и строителството са постигнали най-значителен ръст на годишна база.

На обратния полюс са се намирали дружествата от металургията, нефтохимическата промишленост и добива на въглища, които са претърпяли спад в печалбите, съобщават от министерството.

Общите активи на държавните фирми са нараснали с 13,4% през първите десет месеца, достигайки 89,4 трлн. юана. Дълговете пък са се увеличили с 14 на сто до 58,4 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още