IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама към Израел: Споразумението с Иран не е грешка

Събитието поставя ново начало в отношенията между САЩ и Иран

10:27 | 25.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама към Израел: Споразумението с Иран не е грешка

Американският президент Барак Обама увери израелските лидери и скептично настроените демократи, че постигнатото през уикенда споразумение с Иран за ядрената програма е добро решение, съобщава Bloomberg.

Договорката между САЩ и други световни сили с Иран е постижение в областта на външната политика от страна на президента, чийто имидж отчасти пострада от неуспехите на реформата в здравеопазването.

Засега постигнатото споразумение предотвратява заплахата от нови американски военни действия в Близкия изток и представлява изключителен успех в отношенията между САЩ и Иран 34 години след избухването на Ислямската революция.

Обама се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху часове преди да отпътува обратно към Западното крайбрежие на САЩ, а разговорът им продължи около половин час. По време на заседанието на израелския кабинет Нетаняху нарече шестмесечното споразумение с Иран „историческа грешка“.

Някои демократи се присъединиха към критиките, включително Чарлз Шумър от Ню Йорк, който обясни, че е „разочарован“ от споразумението, тъй като то „не изглежда пропорционално“.

Шумър, който е демократ в американския Сенат, заяви, че сега е „по-вероятно“ демократичните депутати да се присъединят към републиканците за приемането на закон за налагане на нови санкции срещу Иран. От своя страна по-рано Обама обясни, че подобна стъпка може да доведе до провал на споразумението или да отдалечи САЩ от съюзниците й, а това ще попречи на осигуряването на останалите санкции.

Потенциалният законодателен натиск за насърчаването на санкциите срещу Иран все още не е ясен, тъй като някои мерки, които депутатите обсъдиха, няма да влязат в сила докато не изтече срокът на временното споразумение. Законодателните санкции на Конгреса обикновено включват разпоредби, които позволяват на президента да се откаже от закона. 

Бившият член на Комитета по въоръжените сили на Сената Джон Улиът заяви, че Конгресът вероятно ще избегне намеса в споразумението.

„Отне много време да стигнем до този етап, с подкрепата на Русия и Китай, и в крайна сметка желанието на двете страни по спора е да се даде шанс на споразумението да проработи“, обяснява Улиът.

Председателят на Сенатския комитет по международните въпроси Робърт Менендес, който е демократ от Ню Джърси, прогнозира, че Сенатът ще се откаже от законопроекта за налагане на санкции, след като на 9-и декември се върне от двуседмичната си ваканция. Според Менендес шестмесечният прозорец може да даде шанс на споразумението.

Постигнатото в Женева споразумение доведе до изход в политическата безизходица, свързана с ограничаването на иранската ядрена програма.

Повече за резултатите от срещата можете да научите от видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още