IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Тайланд пуснаха протестиращите в сградата на правителството

Премиерът разпореди отварянето на вратите, за да се избегнат нови сблъсъци

17:15 | 03.12.13 г.
Властите в Тайланд пуснаха протестиращите в сградата на правителството

Протестиращите в Тайланд успяха да навлязат на територията на правителствения комплекс, както и в управлението на полицията в Банкок.

Гражданите обявиха победа, но съвсем скоро се оттеглиха мирно от сградите, тъй като бяха допуснати съзнателно в тях. Целта беше да се сложи край на продължилите няколко дни тежки сблъсъци в Банкок, които отнеха живота на петима души.

Лично премиерът разпореди правителствената сграда да остане отворена за гражданите, за да се избегнат още кръвопролития. Полицията премахна своите заграждения от бетонни блокове и бодлива тел.

През предишните няколко дни напрежението в Банкок ескалира и се стигна до сблъсъци между демонстрантите и органите на реда. Полицията използва сълзотворен газ срещу гражданите. Някои училища и университети затвориха врати, след като беше отправен призив за обща стачка в страната.

С последния си ход правителството показва, че не иска повече конфронтации с протестиращите. До момента никой от представителите на властта не е коментирал промяната в политиката и не е ясно дали това не е само временно успокоение.

Въпреки призивите на протестиращите премиерът Инглук Шинавара да се оттегли от поста си, тя продължава да изпълнява своите задължения и няма признаци да се готви да подаде оставка.

Повече за протестите в Тайланд вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още