IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Потреблението ще движи икономиката на Китай

Инвестициите, търговията и иновациите също ще са двигатели на ръста на азиатската страна тази година

12:04 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Тази година иновациите ще оглавят приоритетите в правителствената програма, уверява Ли Къцян. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тази година иновациите ще оглавят приоритетите в правителствената програма, уверява Ли Къцян. Снимка: архив Ройтерс

Потреблението, инвестициите, търговията и иновациите ще са двигателите на икономическия растеж на Китай през тази година. Това разкри премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян в своя правителствен доклад на провеждащия се в момента Националния народен конгрес, предава MarketWatch.

Министър-председателят заяви готовност, че правителството ще работи за повишаването на доходите заедно с икономическото развитие и стимулирането на потреблението, задвижвани от информационните технологии.

Основните цели включват ускоряване на програмите за внедряване на мобилните мрежи от четвърто поколение (4G), подобрение на интернет услугите в градовете и разпространение на широколентовия достъп в селата.

Така заложените цели съответстват с Националната стратегия за разпространение на широколентовия достъп от 2013 г. През декември правителството издаде първата партида от лицензи за опериране на 4G мрежата на трите най-големи телекома в страната.

Ли Къцян добави, че властите ще подкрепят иновациите в сектора на онлайн търговията, като бъдат намалени транспортните разходи и бъде насърчавано развитието на логистиката и онлайн пазаруването с цел да се „развие огромният потенциал за потребление на над 1 млрд. души“.

Тази година инвестициите ще останат ключовият двигател за икономическия растеж, подчерта премиерът. Правителството планира да диверсифицира източниците на инвестиции, да предложи пакет от проекти, насочени към либерализирането на частния сектор и към подобрение качеството на инвестициите, за да се поддържа растежът устойчив.

Друга основна задача пред правителството е да превърне страната в още по-конкурентоспособна в световен мащаб, като отвори още сектора на услугите и създаде подходящи и справедливи условия за чуждите компании.

Очакванията на властите са през тази година търговията да расте с около 7,5%. Правителството ще положи усилия да балансира вноса и износа, както и да насърчи износа на оборудване за железопътните превози и за секторите телекомуникации и енергетика.

Тази година иновациите ще оглавят топ приоритетите в правителствената програма, уверява Ли Къцян. Иновативните производства и сфери като 4G, компютърни чипове и нова енергия ще подобрят икономическата структура и ще се радват на политически преференции.

Повече за Китай - в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още