IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запази целевия темп на растеж на БВП от 7,5%

Правителството ще даде тласък за реформи на обменния курс на юана, заяви премиерът Ли Къцян

09:16 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайският премиер Ли Къцян&nbsp;изнесе реч пред местния парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Ли Къцян изнесе реч пред местния парламент. Снимка: Ройтерс

Китай си поставя целеви темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2014 г. от 7,5%, съобщи китайският премиер Ли Къцян. Равнището е същото като през предходната 2013 г., припомня CNBC.

Изявлението на китайския лидер дойде по време на годишната среща на местния парламент, известна като Националния народен конгрес.

"Докладът за растежа е това, което ни представиха миналата година и годината преди това. Ако го проследите през годините, ще видите една приемственост в политиката. Ръководството изпраща ясно послание, че в момента се намира в комфортна зона", заяви Джеф Раби, председател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Geoff Raby & Associates.

Ли посочи още, че правителството ще даде тласък за реформи на обменния курс на местната валута. "Конвертируемостта на юана по капиталовата сметка ще бъде изведена на преден план", добави той. Растежът на паричното предлагане M2 пък ще се съхрани при равнище от 13 на сто.

Управляващите в Пекин планират бюджета за 2014 г. да достигне 15,3 трлн. юана (2,5 трлн. долара), което ще доведе до дефицит от около 2,1 на сто от БВП. И тук прогнозното равнище не е коригирано спрямо разчета за 2013 г.

Една от водещите агенции за икономическо планиране в страната посочи в доклад пред парламента, че правителството ще се насочи към ръст на инвестициите в дълготрайни активи от 17,5%. Продажбите на дребно пък се очаква да се покачат с 14,5 на сто.

Втората по големина икономика в света нарасна със 7,7% през 2013 г., надхвърляйки леко пазарните прогнози за скок от 7,6 на сто. Равнището все пак бе най-ниското от 1999 г. насам.

Според експерти китайските власти ще затвърдят склонността си да толерират по-бавен растеж на фона на желанието на страната да реформира и ребалансира икономиката си.

По думите на Дариуш Ковалчик от Credit Agricole за Китай не е здравословно да запазва изкуствено завишен темп на икономически растеж.

"Това е неблагоприятно в дългосрочен план, тъй като може да бъде постигнато само чрез по-високи дефицити и допълнително натрупване на ливъридж", посочи анализаторът в бележка.

"Би било много по-добре да се постави за цел равнище в близост до 6% и да се намалят дефицитите и ливъриджа. Непредприемането на подобна стъпка означава, че Пекин не е подготвен да се съсредоточи върху финансовата стабилност за сметка на растежа, което поражда рискове от бъдеща финансова нестабилност", добави той.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още