IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sinopec се разделя със свое подразделение за 30 млрд. долара

Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямата продажба на активи, осъществявана от китайска компания с държавно участие

16:33 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Sinopec се разделя със свое подразделение за 30 млрд. долара

Най-голямата нефтена рафинерия в Азия - China Petroleum & Chemical Corp., ще работи с американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. при продажбата на дела си в подразделението за търговия на дребно, споделят пред Bloomberg лица, запознати със случващото се.

Базираната в Пекин компания, известен и като Sinopec, може да набере около 30 млрд. долара от продажбата на своя 30-процентен дял. Поразделението за търговия на дребно включва най-голямата мрежа от бензиностанции в Китай, разкриват двата анонимни източника.

Ако сделката се осъществи, то това ще бъде най-голямата продажба, осъществявана от китайска компания с държавно участие. China International Capital Corp. също така съветва Sinopec по отношение на преструктурирането на активите на компанията.

Sinopec продава активи, след като китайският премиер Ли Къцян обеща, че ще позволи на частните капитали да участват в петролни и енергийни проекти.

Още през февруари компанията взе решение да търси частни инвеститори за бизнеса си в сферата на търговията на дребно. По информация от годишния отчет Sinopec притежава над 30 хил. бензиностанции.

До края на юни компанията ще започне да кани чужди инвеститори, след като приключи вътрешното си преструктуриране през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още