IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PetroChina съкращава разходите и кани частни инвеститори през 2014 г.

Ходът е в унисон с препоръките на правителството за намаляване на държавното участие в най-големия производител на петрол и газ в Китай

16:53 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Нетната печалба на PetroChina&nbsp;за миналата година нарасна с 12% , а приходите - с 2,9%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нетната печалба на PetroChina за миналата година нарасна с 12% , а приходите - с 2,9%. Снимка: Ройтерс

PetroChina съкращава разходите и възнамерява да покани частни инвеститори. Това ще бъде в унисон с препоръките на правителството за намаляване на държавното участие в най-големия производител на петрол и газ в Китай, пише Bloomberg.

Нетната печалба за миналата година нарасна с 12% до 129,6 млрд. юана спрямо прогнозата на анкетираните от агенцията 13 анализатори за положителен финансов резултат от 125,7 млрд. юана. През 2013 г. приходите на концерна се покачиха с 2,9% до 2,26 трлн. юана.

Целта на PetroChina за капиталовите разходи през 2014 г. в размер на 297 млн. юана (47,7 млрд. долара) е със 7% по-ниска спрямо миналата година. PetroChina ще поддържа инвестициите на това ниво „в следващите няколко години“, заяви директорът на концерна Джоу Дзипин по време на пресконференция за оповестяване на финансовите резултати.

Правителството повиши цените на дребно на природния газ и сигнализира, че ще позволи на частни компании да инвестират в области, които традиционно са окупирани от държавните гиганти. През юли Пекин покачи цените за индустрията с 15%. Увеличението ще добавя по 20 млрд. юана към годишната печалба на PetroChina, изчисли през август президентът на компанията Уан Дундзин.

РetroChina и държавната компания-майка China National Petroleum Corp. обмислят възможността за отваряне на дейността си за частните капитали в областта на изграждането на тръбопроводи, проучване за нефт и газ.

От своя страна производството на газ и нефт на РetroChina се увеличи с 4,2 на сто до 1,4 млрд. барела. Плановете на дружеството за 2014 г. са да увеличи производството до 1,4 млрд. барела. Очакванията на концерна са да добие 139,4 млн. тона суров петрол през настоящата година. Това е ръст от 3,8% спрямо 2013 г.

Акциите на PetroChina поскъпнаха с 2,1% на борсата в Хонконг днес. Повишението в цената е най-голямото през последния месец. През последните 12 месеца компанията е свила капитализацията си с 25%, което е доста в сравнение с понижението на водещия борсов индекс Hang Seng за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още