IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Китай изпитва "болки на растежа" в отношенията си с Африка

В Африка работят над 2500 китайски фирми, а двустранният търговски обмен достигна 210 милиарда долара

13:25 | 04.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ли Къцян: Китай изпитва "болки на растежа" в отношенията си с Африка

Споровете, породени около китайските инвестиционни проекти в Африка, са просто "болки на растежа" в развиващите се отношения, заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Ройтерс.

Преди началото на посещението си в Етиопия, Нигерия, Ангола и Кения, което започва днес и ще продължи до 11 май, Ли призова китайските фирми в Африка да спазват местните закони и разпоредби и да поемат отговорност за защитата на местните общности.

Правителството в Пекин е готово да обсъди с африканските страни и да реши всички проблеми, които се появяват между двете страни. Те са изолирани случаи във връзките, които се основават на равенство и взаимна изгода, подчерта Ли. 

"Искам напълно сериозно да уверя нашите африкански приятели, че Китай никога няма да тръгне по колониален път, както направиха други страни, нито да позволи на колониализма, който принадлежи на миналото, да се появи отново в Африка", се казва  още в изявлението на Ли, цитирано от Синхуа. Китайският премиер ще посети централата на Африканския съюз в етиопската столица и ще присъства на Световния икономически форум за Африка, който се
провежда в Нигерия.

Китайските предприятия инвестират сериозно в инфраструктура, минни и енергийни проекти в Африка. Пекин се опитва да увеличи достъпа си до важни суровини като петрол и мед. В някои случаи обаче китайските фирми са били обвинявани в лошо строителство или в несправедливо отношение към местните служители.

През март стачка обявиха работниците в нефтения сектор в два проекта с китайско участие в Чад и Нигер. Те се оплакваха от неравно заплащане.

В Африка работят над 2500 китайски фирми, а двустранният търговски обмен достигна 210 милиарда долара. Ангола е един от най-големите доставчици на нефт за Китай, втора след Саудитска Арабия на китайския пазар. През първото тримесечие на 2014 г. тя е доставила 10,66 милиона тона.  

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още