IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо Китай е толкова важен за света

За 36 държави страната е основен експортен пазар, спрямо само 5 през 2000 г., посочват от Bank of America

21:10 | 02.05.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Защо Китай е толкова важен за света

Да, китайската външнотърговска активност, както и цялата икономика, се забави напоследък. Износът през февруари спадна с 18,1% на годишна база, а през март се понижи с 6,6%. Вносът намаля с 10,1% през февруари и с 11,3% през март.

Както показва графиката на Bank of America обаче китайското влияние в света непрекъснато расте, като в момента за 36 страни Китай е водещият експортен пазар, спрямо само 5 през 2000 г., пише MarketWatch.

Разбира се, в ООН членуват 193 държави, но сред 36-те има някои ключови в своите региони, като Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Тайланд, Судитска Арабия, Иран, Бразилия, Чили и Южна Африка, посочват от U.S. Trust, поделение за управление на активи на Bank of America.

Брой на държавите, за които Китай е основен пазар:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а и се сетих-в някакъв квартал на Брюксел(загубих се там, та не съм сигурен, къде ще да е било) около 15 мин търсих човек, който да ми обясни на английски пътя, но не намерих, накрая намерихме един руснак и хубаво, че имаше един чичо с нас, учил преди 89та, та се оправиха на руски. Кво трябва да ми говори това????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
които вкарват парите в системата), а съвсем накрая са производителите(строителите-от Бай Драган до техническият). Как да е де.goo.gl/0p3Ddo е прочети тук да видиш какво голямо зле са, според хамериканците.goo.gl/lQlBaj ей ти да видиш и колко са зле от към изкопаеми.goo.gl/NuQoqc ей тука Оксфорд се изказват, че китайският дял в световното индустриално(някъде на първите страници е) производство ще се покажи от 17,5% на 20%, *** кво разбират тия нещастници-кай им как е според теб:)goo.gl/nNMnoK и това последно.Моля те-поне им хвърли един поглед и после ме репликирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Между другото-срещал съм стотици българи, поляци, чехи, а и даже испанци(в смисъл-испанци от Испания) в Лондон, които освен йес и ноу други думи на английски не знаеха. В Дъблин съм срещал такива французи. Сега да те светна една идея-в момента в който една фабрика в Китай почне да произвежда нещо хай тек, можеш да си на 100% сигурен, че тяхното разузнаване вече има чертежите и разработките. И ако утре някой тръгне да ги вади извън Китай тия фабрики да не се окаже, че са национализирани:) И да те питам-от къде технология и учени за собствена атомна бомба? Или това е дребна работа(преди да отговориш отвори да видиш колко е голям клуба на ядрените държави и кои са там). А икономиката на Китай, както казах се базира на производството, но ти бъркаш проектиране и производство. Обяснението ти е толкова вярно, колкото ако кажеш-който дава парите той поръчва музиката-сиреч, той произвежда и с това автоматично да покажеш на архитектите(които проектират), че са по-маловажни от брокерите(които вк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Всяко едно(повтарям-всяко едно от моите твърдения) е издържано на 100%. Вкарваш ме в режим обяснителен, но нищо. В момента седя и си пиша на лаптопа ми Леново, която е китайска компания, но това ще го оставя на страна. goo.gl/DA4e4r и това е хамериканска класация, бас ловя, че ако погледна азиатска класация ще са по-нагоре. Та не знам къде ти седи главата(или на хамериканците), но ако китайските специалисти са петокласен ***, предлагам да си я извадите от ***. Ако кажеш-САЩ краде активно от ЕС и от Китай също ще е вярно-та не дрънкай глупости, в глобален свят нормално е обвързаностите да са по-сложни от колкото по времена Студената война. Срещал съм американци(и французи, между другото, а и англичани и руснаци), които живеят от една гора време в България и даже не сричат на български-какъв извод трябва да ми наложи това?От друга страна в хамериканските училища азиатчетата се смятат за най-добрите ученици. Кажи ми моля те, че не съм прав, да си покажеш пристрастността:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Нито едно от твърденията ти не е издържано напълно. Китай не произвежда нищо hi-tech, защото производителят е ТОЗИ КОИТО Е ПРОЕКТИРАЛ ПРОДУКТА, А НЕ ТОЗИ КОИТО ИЗПЪЛНЯВА ПРОИЗВОДТСВЕНИЯ ПЛАН. В същия смисъл Китай е икономика базирана 99% на услуги, оутсорване на работни места от чужбина в страната, А ТОВА НЕ Е ПРОИЗВОДСТВО. Страната активно краде от САЩ и ЕС и не е допринесна с абсолютно нищо за развитието на никакви иновации. А това, че виж Китай бил имал читаво образование на мен лично ми звучи като виц. С колко китайски "инженери" си се сблъсквал и как оценяваш уменията им? 0? Китайските специалисти биват смятани за петокласен *** в САЩ например. Срещал съм китайци, който живеят от 10-ки години в САЩ, но въпреки това са гола вода по английски, сричат, правят огромно количество правописни грешни, изобщо не им разбира почти нищо. Това е красноречив белег за "качественото" образование в Китай и изобщо за уменията на тези "специалисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
И още нещо-икономиката на Китай се крепи на производство-на световното производство, даже. Икономиката на повечето държави в ЕС-на услуги. На САЩ-на финансов сектор и на военна промишленост. Кое е по-устойчиво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
трябва просто да махнат забраната за едно бебе в семейството. Докато ЕС трябва да вкара араби, *** и т.н.6. Е те това е най-голямата глупост:) Даже не знам как да я коментирам:) Както споменах Китай има една от най-добрите школи по математика, университетите и са в западните класации в 100те, технически са едни от световните лидери(това няма как да стане без образование)...А здравеопазването в Китай е каквото беше в БГ преди 25 години-зле ли е това, според теб?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
хахахахахахахахахаха:)1. Китай е богат на природни ресурси-не е износител, защото на глава на населението не е кой знае какво.2. Глупаво е да се говори за китайски климат, поради една много проста причина-достатъчно е голям, за да има повече от един вид климат-в малка БГ има 3-4 климата, представи си в Китай какво е.3. Само три неща ще кажа(мога повече)-китайските стелтове са с по-добри показатели от американските, като стелт покритие, Китай имат атомна бомба, всичкото хай-тек дето го имаш е произведено в Китай4. Това е велика тъпота-при един милиард, колкото и да напускат все си имат. А там имат изходни визи, ако не знаеш(на власт е Китайската Комунистическа Партия). И говорим за една от най-големите математически школи в света(до преди 20 години трите големи са - Русия, Китай и БГ, сега се сети коя не е в тройката вече)5. Китай застарява, както и ЕС и САЩ, при това ЕС е най-зле. Та кво правим? Кой ще ги измести от първото място? Освен това-те, за да си оправят структурата трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 19
studioaa
преди 10 години
Несериозно е да се очаква, Китай някога да стане световен лидер. Ето няколко причини, които подкрепят тезата, че Китай със сигурност няма да измести САЩ:1. Китай не е богат на природни ресурси2. Китайският климат е крайно неблагоприятен много горещ и влажен3. Китай не разполага с никакви инованции/технологии4. Китай страда от страховит brain-drain, всички качествени кадри напускат страната в посока САЩ5. Китай застарява със страховите темпове и структурата на населението му е силно влошена, има прекалено много мъже и недостатъчно жени. Очаква се до 2100г, населението на страната да се стопи с 50%.6. Китай не разполага с качествено образование/здравеопазване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
studioaa
преди 10 години
Аз не мисля, че Китай изобщо е важен за света, защото той е един източник на почти безплатна работна ръка, която върши мръсната работа. Всички производства от Китай могат да се преместят в Индия, Бразилия, Мексико или Индонезия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още