IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономиката на Китай все още догонва японската?

Качеството на икономическия растеж, но и развитието на двете държави в дългосрочен план могат да дадат отговор на въпроса

17:16 | 25.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Защо икономиката на Китай все още догонва японската?

Китай задмина Япония като втората най-голяма икономика в света през 2010 г. Що се отнася до качеството на икономическия растеж обаче, Поднебесната империя все още изостава зад Страната на изгряващото слънце, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Японската икономика се разшири с 0,7% на годишна база през последното тримесечие на 2013 г., което очевидно бе по-бавно от китайския икономически растеж от 7,7%. Въпреки че ръстът на Китай се забави от своите двуцифрени стойности, отчетени в последните години, страната все още е способна да измести САЩ като първа световна икономическа сила най-рано през 2019 г., твърдят от Economist Intelligence Unit.

Въпреки това качеството на икономическия растеж на Китай е под въпрос. Това става видно, когато го сравним с това на Япония, уверяват анализатори от Standard & Poor‘s.

Качеството на растежа

Въпреки че работната сила на Китай превъзхожда тази на Япония заради огромното население, както и по по-големия произведен брутен вътрешен продукт, според експертите на S&P, когато се сравни размерът на БВП на глава от населението, картинката се променя драматично.

Към края на 2013 г. китайският БВП на глава от населението възлиза на 9 828 долара. Това е една трета от японския, който е 37 135 долара.

„Въпреки впечатляващия икономически растеж на Китай през последните три десетилетия, през които засенчи икономиката на Япония, що се отнася до нейния размер, е лесно да забравим, че Китай все още е развиваща се страна... стотици милиони все още живеят в относителна бедност, ако сравним стандарта им на живот с развитите нации“, споделя анализаторът в HSBC за Азия Фредерик Нюман.

Размерът на китайския износ също е по-голям от японския. През 2012 г. износът на Поднебесната империя достигна 2,9 трлн. долара, което е далеч над японския експорт за 1,2 трлн. долара. Според анализаторите на S&P обаче качественият напредък на японския износ е задминал китайския с 15% през последните пет години.

Средно- и високотехнологичният износ заема 70-80% от общия износ на Япония, твърдят експертите. Китайският дял нарасна от нулата в средата на 80-те години на ХХ век до близо 60% в средата на 2000 г.

„Развитието на Китай по отношение на износа е неравномерно, споделя Нюман. „Китай все още изнася тениски и маратонки.“

Към другите фактори, отличаващи двете държави, спадат международните им инвестиционни позиции, размерът на финансовите сектори и инфраструктурата.

Японският финансов сектор е по-голям от този на Китай по повечето показатели, измежду които банковите активи, размерът на депозитите и кредитите. Страната на изгряващото слънце попада в топ 10 по всички показатели. Мястото на Китай варира от 15-о до 40-о.

Китай получава повече точки от Япония само по отношение на капитализацията на фондовия пазар, заемайки 17-о място в световен мащаб, докато Япония - 24-та позиция, разкрива индексът на финансовото развитие на Световния икономически форум за 2012.

Япония също така измества Китай в класациите за иновации. Индексът Bloomberg Global Innovation за 2013 г. показа, че Япония има значителна преднина, заемайки шеста позиция спрямо 29-ата на Китай.

Развитието в дългосрочен план

Въпреки че по размер китайската икономика определено е по-голяма от японската, а пък от своя страна, Япония превъзхожда Китай на редица други фронтове, то дългосрочният поглед може би е по-важен.

Според анализаторите въпреки че Япония е далеч пред Китай по отношение на своите по-усъвършенствани система за управление и индустриален сектор, японската икономика е изправена пред редица насрещни ветрове.

„Перспективите пред икономиката на Япония в дългосрочен план остават предизвикателни заради намаляващото население и много високите нива на държавен дълг въпреки новия тласък за реформи на Абеномиката. Това най-вероятно ще ограничи дългосрочния икономически растеж на Япония до около 1% годишно“, смята главният икономист на IHS Global Insight за региона на Азия и Тихия Океан Ражив Бисвас.

Според експертите на S&P подобряването на конкурентоспособността и поддържането на висока производителност ще бъдат изключителни важни за Поднебесната империя. Тя трябва да се защити от предизвикателствата, свързани с промяната на модела на растеж. Китай премина от модел на икономически ръст, задвижван от инвестициите, към такъв, стимулиран от потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Не знам кой къде догонва, ама ей тука си го пише чърно на бело - Китай е пред Япония - Свиленчо, па си преписал грешно баце :)))http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29и според UNO, IMF, WB, че даже и според CIA (поне и те са държава в вържавата и си имат собствена класация :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да не забравяме все пак, че този измерител - БВП-то има един много съществен недостатък - не отчита дълговете. Което на практика го прави доста неадекватен с оглед на това, че такова важно нещо (като дълговете) остава неотчетено по никакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Супер си е разликата. Показва, че потенциалът за растеж и печалби при инвестиции в Китай е в пъти по-неизчерпаем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Китайския брутен вътрешен продукт на човек от населението е една четвърт от японския а не една трета както е написано в статията Просто е за смятане и не бива да се допускат такива грешки Разликата е значителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
barbaron
преди 10 години
Това е икономически анализ. Не е полит-икономически анализ базиран на марксистко-ленинската диалектика :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
serafima
преди 10 години
Колкото и в стил с времето да изглежда този анализ, нещо в него ме дразни. Япония и Китай се различават по твърде много неща и напредъкът на Китай през последните години не означава да се опитваме да ги "натикваме" в еднаква матрица и да провим дълбокоумни изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още