IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2015 г. развиваща се Азия ще изпревари САЩ по богатство

Според експертите на HSBС през тази година Китай ще задмине Япония по финансово състояние

11:36 | 19.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2015 г. развиваща се Азия ще изпревари САЩ по богатство

Въпреки че там живеят едни от най-бедните жители на земята, през 2015 г. финансовото богатство на развиваща се Азия ще бъде по-голямо от това на САЩ. Или поне така смятат анализаторите на британската инвестиционна банка HSBC, пише CNBC.

Според експертите на финансовата институция, въпреки че някои страни в региона страдат от тежка бедност, то растежът на азиатското благосъстояние, което стимулира продажбите на луксозни стоки, например, е изумителен.

Като резултат Азия, включително и Япония, е утроила финансовото си състояние от 2001 г. до днес до малко над 80 трлн. долара, изчисляват анализаторите на HSBC.

“Ако предположим, че текущата тенденция продължи, развиваща се Азия може да задмине САЩ до 2015 г. Ако пропуснем Китай обаче, на региона ще бъдат нужни още 10 години, за да надмине американското финансово състояние“, коментира изследването анализаторът в HSBC за Азия Фредерик Нюман.

Анализаторите на банката са оценили финансовото състояние на всяка страна в американски долари, включително бюджетите на правителствата, като са прибавили стойността на облигациите и акциите и паричното предлагане, преди да извадят от полученото нетните чуждестранни вложения.

Те твърдят, че е било трудно да се анализира прецизно колко богат е станал регионът заради липсата на ключови данни относно дела на домакинствата в общото финансово състояние и за стойността на реалните активи като недвижимите имоти, например.

Проучването разкрива, че, въпреки че Япония доминира в Азия, Китай наваксва доста бързо, след като през 2010 г. Поднебесната империя стана втората по големина икономика в света, измествайки Страната на изгряващото слънце.

Но що се отнася до финансовото състояние, HSBC изчислява, че Китай ще задмине Япония през тази година, защото през 2013 г. Пекин формира 34% от общото благосъстояние на Азия от 13-те процента през 2012 г. Нещо повече – икономиката на страната може да добави още 25 трлн. долара до 2018 г. Сумата се равнява на общата стойност на жилищния пазар в САЩ в неговия пиков период в средата на 2000 г. По този начин прирастът на БВП на Китай изпреварва този на Япония от 8 трлн. долара и този на САЩ, който за същия период е 16 трлн. долара.

HSBC разкрива, че Япония, която имаше по-добро финансово здраве от САЩ през 80-те години на ХХ век, е намалила дела си в общото благосъстояние на Азия от 63% през 2012 г. до 39% през 2013 г. Икономистите дължат спада на рязкото обезценяване на йената.

Делът на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в общото финансово състояние на региона се покачи до 8 на сто през 2013 г. от 5% през 2012 г. От 10-те страни членки на съюза показателят се влошава в Южна Корея и Тайван. Индия можеше да се представи добре миналата година, но драматичният срив на валутата й разруши надеждите за каквото й да е подобрение.

Според анализаторите една от основните причини, поради която Азия засенчва САЩ, е защото в портфейла от активи на много американци недвижимите имоти заемат все още голям дял. През 2012 г. Китай надмина Япония що се отнася до стойността на недвижимите имоти.

Повече за развиващите се икономики може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Азия - Богати държави бедни граждани И кога точно Азия ще задмине С А Щ по показателя Богатство на човек от населението Може ли англииската банка да изчисли това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още