IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството в САЩ е най-голямото от 1928 г.

На най-богатия 1% от американците се падат почти 20% от доходите през миналата година, а на горните 10% - близо половината

11:16 | 12.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неравенството в САЩ е най-голямото от 1928 г.

Пропастта между най-богатите 1% от америкацните и останалите е най-голямата от 20-те години насам, пише АР.

На най-богатите американци се падат над 19% от доходите в САЩ – най-големият дял от 1928 г., годината преди борсовия крах, дал началото на Голямата депресия. На най-богатите 10% пък се падат 48% от доходите през миналата година. 

Неравенството на доходите в САЩ се увеличава през последните три десетилетия. То се е повишило и през миналата, сочи анализ на данните на Службата по приходите, направен от икономисти от University of California, Berkeley, Paris School of Economics и Oxford University.

Според Емануел Саез от Berkely доходите на най-богатите американци през миналата година са нараснали отчасти защото те са осребрили капиталови печалби, за да избегнат по-високия данък върху тях от тази година.

През 2012 г. доходите на най-богатия 1% са нараснали с 20%, докато на останалите 99% само с 1%.

Най-богатите американци бяха силно засегнати от финансовата криза. Техните доходи спаднаха повече от 36 на сто по време на Голямата рецесия от 2007-09 г., след като цените на акциите се сринаха. Приходите на останалите 99% в този период спаднаха само с 11,6%.

След като рецесията официално приключи през юни 2009 г. предимно горният 1% се радва на ползите от повишаването на корпоративните печалби и цените на акциите - 95 на сто от увеличението на доходите от 2009 г. насам са отишли при най-богатите.

За сравнение при икономическия подем от 90-те в горния 1 процент са отишли 45% от увеличението на доходите, а през подема, последвал рецесията от 2001 г. - 65%.

През миналата година горният 1 процент от американските домакинства са имали доходи от над 394 000 щатски долара преди облагане, а горните 10% - над 114 000 долара.

Данните за доходите включват заплати, пенсии, дивиденти и капиталови печалби от продажба на акции и други активи. Те не включват така наречените трансферни плащания по правителствени програми, като например обезщетения за безработица и социални помощи.

Пропастта между бедни и богати се свива след Втората световна война, след като профсъюзите договарят по-добро заплащане и условия, и тъй като правителството въвежда минимална работна заплата и други политики, за да се помогне на бедните и средната класа.

Делът на горния 1% в доходите достига дъно от 7,7% през 1973 г. и нараства постоянно от началото на 1980 г., констатира анализът.

Икономистите посочват няколко причини за разширяване на неравенството в доходите. В някои индустрии американските работници сега се конкурират с ниското възнаграждение на труда в Китай и други развиващи се страни. Административни и кол-център работни места бяха изнесени в страни като Индия и Филипините.

Все повече технологиите заменят работниците при изпълнението на рутинни задачи. Силата на синдикатите пък намаля. Процентът на американските работници, представлявани от синдикатите е намалял от 23,3% през 1983 г. до 12,5% през миналата година, според Министерството на труда.

Промените са намалили разходите за много работодатели. Това е една от причините корпоративните печалби да достигнат рекордно ниво тази година като дял от брутния вътрешен продукт на САЩ, въпреки че икономическият растеж е слаб, а безработицата остава на ниво от 7,2%.

Най-печелившите служители в Америка са високо платените мениджъри или предприемачи – т.нар. "работещи богати", а не елитът, наслаждаващ се на безгрижен живот и наследено богатство, посочва Саез.

"Трябва да решим като общество дали това увеличение на неравенството в доходите е ефективно и приемливо", предупреждава обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това за стрелянето по полицай не е формулирано така директно, а един вид ако нахлуят и собственика стреля по тях, тъй като не знае кой нахлува. Един вид, малко на полицаите им се ограничават свободите, но собствениците на затворите да не са толкова алчни!Чак ми трепери, да имаш затвор! Кога ще приватизират нашите затвори? Още са държавни, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Май Индиана стана първия щат, където приеха закон, да се стреля и по полицай, ако нахлуе в къщата ти.............................Чудя се, колко ли проблеми щяхме да си спестим, ако всеки имаше оръжие в къщата си, особено по селата. Ей това, най-много им харесвам на американската система. Да видиш как *** отива на протест в София тогава и иска хлеб и работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
"работещи богати" - това ако не ви подсказва за яката манипулация избраните които се ползват с конкретна цел, да живеят добре, здраве да е :))) - скоро целта ще бъде изпълнена... да му мислят "работещиТЕ богати":)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
В някои индустрии американските работници сега се конкурират с ниското възнаграждение на труда в Китай и други развиващи се страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още