IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Американската икономика се възстановява, но неравенството остава проблем

Шансовете да останете беден в САЩ са по-големи, отколкото в Европа, коментира зам.-главният секретар на организацията

18:27 | 27.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Снимка: Ройтерс

Плановете на американския президент Барак Обама да сложи край на данъчните облекчения за богатите американци се подкрепят от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава Guardian, цитирайки публикуван във вторник доклад.

ОИСР, в която участват 34 развити икономики, препоръчва да бъдат отменени всички данъчни облекчения за богатите американци, въведени от Джордж Буш младши и яростно защитавани от републиканците. Това може да се случи още в края на годината, ако Обама бъде преизбран на изборите през ноември, пише Guardian. 

Организацията, която представя подобни доклади на всеки 2 години, изтъква, че възстановяването в САЩ набира инерция, но остава крехко, тъй като страната е изправена пред сериозни проблеми като рекордните нива на дългосрочната безработица, неравенството и липсата на инвестиции в сферата на образованието и иновациите.

Докладът все пак е по-оптимистичен в сравнение с очакванията на председателя на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бернанке, който неотдавна понижи прогнозата си за американската икономика.

Въпреки това ОИСР заключава, че бедността в САЩ е по-сериозен проблем, отколкото в Европа. „Неравенството на доходите и относителната бедност в САЩ са сред най-високите сред членовете на ОИСР“, се посочва в доклада.

Сред 34-те страни-членки на организацията тези проблеми са по-сериозни единствено в Чили, Мексико и Турция.

Заместник-главният секретар на организацията и бивш американски дипломат Ричард Боучър изразява загриженост за задълбочаващото се неравенство на доходите в САЩ. Шансовете да останете беден в САЩ са по-големи, отколкото в Европа, коментира той. „Ако родителите ви са бедни, рискът да останете беден в САЩ е много голям“, допълва той.

ОИСР прогнозира, че през тази година растежът в САЩ ще остане умерен, заключавайки, че „икономическото възстановяване в страната е набрало инерция“.

Потребителското доверие и бизнес доверието в страната са нараснали, а безработицата, макар и в размер на 8,2%, се е понижила с близо 2 процентни пункта от рекордните нива, достигнати през 2009 г.

Докладът предупреждава, че дългосрочната безработица се е превърнала в много сериозен проблем. Около 5,3 млн. американци, или 40% от безработните, са без работа от над 27 седмици.

ОИСР очаква през 2013 г. безработицата в страната да се понижи до 7,6% - долната граница на предвиждания от ФЕД  рейндж от между 7,5% и 8%.

Докладът препоръчва американците с по-високи доходи да плащат по-високи данъци.

ОИСР обръща специално внимание на данъчните облекчения за „дългово финансираните корпоративни инвестиции и недвижимите имоти“.

Неотдавна прочутият инвеститор Уорън Бъфет заяви, че ниските данъчни нива за инвестициите са му позволили да плати по-малко данъци като процент от доходите от повечето си служители, включително личната му секретарка Деби Босанек.

По-рано тази година Белият Дом предложи „мерки, гарантиращи, че всеки, който изкарва над 1 млн. долара на година, ще плаща минимум 30% ефективни данъци.“

ОИСР препоръчва данъчните облекчения за богатите да бъдат отменени. „Въпреки че данъците за средната класа остават без промяна или са нараснали слабо, средната данъчна ставка за богатите се е понижила чувствително и тенденцията е най-силно изразена при най-богатите 1% от американците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sagitarius_d
преди 11 години
Tozi ikonomist ot OISR si nqma i predstava za kakvo govori. Kak taka shansat da si beden e po golqm v US, pri uslovie che bezraboticata v Evropa e dosta po visoka ot tazi v Shtatite?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още