IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството спъва растежа

Според Рагурам Раджан, ако Европа не предотврати социалните различия, няма да може да постигне желания следкризисен растеж

09:00 | 16.07.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Неравенството спъва растежа

За да разбере как да се възстанови за постоянно от Голямата рецесия, една страна трябва да е напълно наясно с  причините й, а за тази цел е необходимо първо да бъдат разгледани фактите. 

Две основни събития изпъкват сред останалите. Първо, цялостното търсене на стоките и услугите в Европа и САЩ е значително по-слабо от годините на разцвет преди кризата. Второ, повечето от икономическите печалби в САЩ през последните години отиваха при богатите, докато средната класа изоставаше в относителен план.

В Европа пък неизказаните притеснения относно неравенството в доходите на домакинствата, са провокирани от по-значимите тревоги за неравенството между страните. Докато Германия върви напред, южната периферия на ЕС затъва все повече.

Така описва фактите икономистът Рагурам Раджан в своя публикация за Project Syndicate.

Съществуват някои убедителни обяснения за кризата, които сочат ясна връзка между днешното отслабнало търсене и растящата разлика в доходите.

Според субективното мнение на някои икономисти отслабването на профсъюзите в САЩ и щадящите данъчни условия за богатите са причината за забавянето на растежа на доходите на средната класа.

А орязването на традиционните програми за социални плащания допринася за ситуацията. Поради липсата на допълнителни средства домакинствата бяха принудени да теглят заеми, ипотекирайки домашното си имущество, за да покриват разходите си.

Покачващите се цени на имотите заблудиха хората, че, ако имат повече пари, ще успеят да изплатят заемите си. Но сега, когато цените се сринаха и кредитите не са достъпни за всички домакинства, търсенето рязко намаля.

Следователно ключът към възстановяването е да се облагат богатите, да се увеличат социалните плащания, да се подобрят позициите на профсъюзите и да се повишат минималните заплати, спомагайки по този начин за покачването на доходите.

Наблягането на политики, облагодетелстващи богатите и ощетяващи бедните, беше основната причина за рецесията в САЩ. Въпреки това събитията в Европа не могат да бъдат приписани на подобни действия. Страни като Германия, които въведоха реформи в закона за труда и не вдигнаха рязко заплатите, изглеждат в много по-добра икономическа форма от други държави като Франция и Испания, където работната сила бе по-добре осигурена.

Сега нека разгледаме алтернативно обяснение за трудната ситуация от преди няколко години. Нека се върнем в ранните години на 70-те, когато напредналите икономики изпитваха изключителни затруднения по отношение на растежа. Страни като САЩ и Великобритания впоследствие предприеха политика на дерегулиране.

По-голямата конкуренция и въвеждането на нови технологии повишиха търсенето на способна, талантлива и образована работна ръка за консултантски позиции, а респективно и заплащането на лица, заети с подобна дейност, се повиши. По-рутинните задължения за неопитните и не много образовани работници бяха автоматизирани или аутсорсвани. По този начин бе отбелязано разминаване в доходите, но не заради облагодетелстване на богатите, а понеже либералната икономика подпомага тези, които могат да се възползват от нея.

Тогава късогледите политици решиха да подпомогнат изоставащите доходи на работниците като облекчиха достъпите им до кредити. Така, лишени от регулаторни ограничения, банките прекалиха с рисковите заеми. Тук субективните икономисти се обединяват около мнението, че последствията от тази липса на ограничения са сред основните причини за неравенството между отделните социални класи, поне в САЩ.

Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Жоре универсалната утопия на свободният пазар НАПРАВИ света да опознае светлината и да стигне до звездите мили ! Утопията за която ти милееш достига дъно ! Държавата и най-баче СОЦИЯЛНАТА такава и нейната УРОДЛИВА идеология ( кейнзианизма ).1. Интересно защо ПРЕПИСВАШ на пазара ОПРОСТЯВАНЕ на човека ?!? Точно твойте ПЛАНОВИ ТЕОРИЙКИ опростяват хората и ги ВКАРВАТ В КЪЛЪПА на ПРАВИЛНО и НЕПРАВИЛНО. 2. А е как така НЕ МОЖЕШ да даваш идеи ? Че нали по твойте думи е " ЛЕСНО ДА РАСТЕШ " !!! Дай да видим КАК ? Печатница ? Война ?3.За другата ти утопия тотална глобална дърржава мноооогоооо си далече от истината. Глобализма се разпада и колкото и да не ти се вярва до 10 години доста хора ще разберат къде акат гладните.Ох уморих се, ПРЕДАВАМ СЕ ха ха ха утре ще се запиша доброволец в некоя кухня за бездомни и ще пеем песни вечерта с мормонските брадъри.А на хитреца индус от статията ще пиша, да прати 20-тина сополиви бездомника да ги храня и поя в къщи, че много кофти ми стана. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
Жорка...пич ...ми става тъжно за тебе...ха ха ха...муаахааа...ОТ КЪДЕ ГО ПРЕПИСА ТОВА... приятел...много си слушкал глупости...капиш...сладурНачина ти на писане предполага неуважение и неглижиране. Въпреки това ще ти отговоря.- проповядваш, защото вярваш в несъществувалия никога "свободен пазар" (капитализма на Айн Ранд - клишетата ти са от там). А вярата ти е особено силна понеже в тази универсална утопия уравнението изглежда просто. Човек е опростен до върховно ЕГО(секс,власт,алчност) управляващо го в само-икономическа джунгла (а обществото иначе си има държава?!), а всички останали препъникамъни са обозначени като "саморегулиращи се".- идеи не мога и не искам да давам. Достатъчно е че обсъждам с други хора.- тотална глобална дърржава = световна тоталитарна администрация - нещо като Недемократичен Световен Съветски Съюз - "преписал" съм го от други хора, разбира се. И казвам само че ВЕРОЯТНО света ще експериментира в тази посока.Пожелавам и на теб живот и здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Жорка кави са тези парадигми дето съм проповядвал бе пич ? Като чета КЛИШЕТАТА дето размяташ и ми става тъжно за тебе." Лесно е да растеш, гадно е да умреш. " ха ха ха е щом е ТОЛКОВА ЛЕСНО да РАСТЕЖ вземи дай идеи на загубените политици от Европа и света ...муаахааа... ДА ВЗЕМЕ И БЪЛГАРИЯ НЕКОЙ НОБЕЛ , пък било то и в псевдо науката икономика ха ха ха .....А за клишето ти " вероятно тотална глобална държава " да попитам пик ойл как се вързва с тази ти глупост или може би ОТ КЪДЕ ГО ПРЕПИСА ТОВА ?Приятел много си слушкал глупости от преподавателите ти по икономикс ! " но има предлагане без потребление " муаахааааа.... само в ЗБЪРКАНИЯТ СОЦ МОДЕЛ има такова животно ! Предлагането СЪЗДАВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО пич всичко останало зависи от ЦЕНАТА и за това СВОБОДЕН ПАЗАР е ЕДИНСТВЕНАТА ПАНАЦЕЯ ! Капиш ?Само че СВОБОДНИЯТ пазар бърка в интересите на мнооогооооо хора от статуквото и самото му споменаване ги кара да се обриват !както и да е бъди жив и здрав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
-растежа е здравословен само при разрастващи се население или пазари. Растежа не трябва да е самоцел. Може да се живее и без растеж-да няма, потребление без предлагане, но има предлагане без потребление. първото се коригира с растеж, второто с регрес. Лесно е да растеш, гадно е да умреш.-Кейнс, Айн Ранд, Маркс и всички теоретизиращи са изначално обречени на утопичност поради това че са хора, пък дори и гениални. Живия живот не може да бъде изчислен от човек. Идеите им се приемат поради авторитетност, наукообразност и т.н. И поради еволюционния характер на живота всеки експеримент има начало, но и край. Сега сме в края на един и началото на друг - вероятно тотална глобална държава. Така че нито ти нито който и да е не може да даде "авторитететно" мнение накъде е посоката. Важното е да опитваме и експериментираме, а не да се осланяме на вече неработещи парадигми каквито проповядваш и които само подкрепят статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
За да има потребление трябват и пари освен предлагане на стоки. Само че средната класа ги няма тези пари. Тези 50-70% от от хората с добри професии и малки фирми (вкл. и самонаети), които харчеха пари за почивки, стоки, домакинска техника, и пр. сега нямат пари и не потребяват. Пък и взетите кредити тежат при понижаващи се заплати. Скоро ще се обърне палачинката. и богатите ще изгубят почти всичко, тъй като повечето останаха глухи и слепи за разтворената ножица в доходите. Очаквам нещата да тръгнат от Гърция и Испания като заразят и останалата част от континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Danny666
преди 11 години
Жорка абе мноогооо си далече от истината бе пич !99% от каращата такси популация освен за по-ефффтина тунджа и далаверка друго нема в главата !А раЗЗЗЗтежа се създава единствено и САМО от ПРОИЗВОДИТЕЛЯ сладур ! Остави мошиите на Кейнс и компания. НЕМА потребление БЕЗ ПРЕДЛАГАНЕ !!! Капиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Дани6666 - ти все много се смееш, като Джокера от Батман, много е вероятно наистина да си нещо по така необикновен. :) Но разбирането ти за раЗтежа и неравенството, не е по различно от това на 99% от каращата такси популация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха чета коментарите и се смея до напикаване ! :)ДРУГАРИ карайте си такситата и не се изказвайте неподготвени за въпроси които ЯВНО не са от компетенцията на ПЛЕБСА !Попитайте този хитър ИНДУС КОЙ ЩЕ РАЗДАВА ВЗЕТОТО от богатите ?Щото там е заровено кучето ! Всички тези другари които пропагандират РАВЕНСТВО И БРАТСТВО ВСЕ РАЗДАВАТ ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ ха ха ха .... що не му изкарате доходите на този сладур и колко ДАРЯВА от доходите си за СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ като е толкова загрижен за бедните ?РАЗТЕЖА ВИНАГА СЕ ДВИЖИ ОТ НЕРАВЕНСТВО - ЖЕЛАНИЕ на ИНДИВИДА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПЛЕБСА ОКОЛО НЕГО ! ЗАСТОЯ и УПАДЪКА са УРАВНИЛОКАТА предлагана от ДРУГАРИ като този !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
k_v_v_
преди 11 години
Ако управляващите не принудят големите играчи и богатите да гризнат дръвцето, нищо добро не чака иконимиката и обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
и по скоро изречението трябваше да е - ...банките прекалиха с рисковите заеми, знаейки че ще бъдат "спасени"... ясно защо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още