IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството в заплащането във водещите икономики се разширява

Най-богатите 10% от населението там са печелили средно 9 пъти повече от най-бедните 10%

16:00 | 05.12.11 г.
Неравенството в заплащането във водещите икономики се разширява

Разликата в заплатите на богатите и бедните нараства в почти всички водещи световни икономики, се посочва в изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирано от ВВС.

В световен план най-богатите 10% от населението са печелили средно 9 пъти повече от най-бедните 10%, става ясно от изследването.

От 22 държави, включени в него, в 17 неравенството е нараснало между 80-те години на ХХ век и финансовата криза от 2008 г. Чили, Мексико, Турция и САЩ са държавите с най-голяма разлика в заплащането.

Най-бързо е темпото на разтваряне на ножицата във Великобритания – там върхът е достигнат през 2000 г., след това е имало свиване, но в момента нараства отново.

Дори държави като Германия, Дания и Швеция, където равенството е традиционна ценност, са изпитали нарастваща разлика в благосъстоянието през последните десетилетия.

Във Великобритания най-богатият 1% от населението е удвоил приходите си от 70-те години на ХХ век досега. Средният годишен приход на 10-те процента най-богати британци през 2008 г. е бил 55 000 паунда, което е 12 пъти повече от средния за най-бедните 10%.

„Изследването отхвърля предположенията, че облагите от икономическия ръст автоматично ще достигнат до непривилегированите и че голямото неравенство насърчава обществената мобилност. Без всестранна стратегия за всеобхватен ръст неравенството ще продължи да се задълбочава“, заяви при представянето на данните в Париж генералният секретар на ОИСР Анхел Гуриа.

От ОИСР посочват, че с най-голяма заслуга за формиране на тенденцията са промените на пазара на труда през последните 30 години.

Те твърдят, че технологиите облагодетелстват най-високо платените, докато по-необразованите работници са принудени да приемат длъжности, които са временни, на непълно работно време или слабо платени. При самонаетите също  се наблюдава намаляване на приходите.

Тенденциите са сходни както в периоди на ръст, така и на рецесия.

От ОИСР препоръчват правителствата да инвестират в създаването на работни места с по-високо качество и да подобряват уменията на служителите.

„Нашият доклад ясно показва, че с много голяма преднина пред всички останали фактори увеличаването на уменията на работната сила е най-мощният инструмент за противопоставяне на нарастващото се неравенство“, заяви Гуриа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още