IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е намалил вложенията си в щатски ДЦК през декември за пръв път от 2011 г.

Ходът на Пекин предполага, че централните банки стават по-предпазливи относно поемането на риск на фона на свиването на стимулите от Фед, посочва анализатор

10:39 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай е намалил вложенията си в щатски ДЦК през декември за пръв път от 2011 г.

През декември Китай – най-големият кредитор на САЩ – е намалил обема на вложенията си в американски държавни облигации. Продаденото количество е най-голямото от 2011 г. насам. Действията на Поднебесната империя се обясняват с плановете на Федералния резерв на САЩ да редуцира обема на месечните покупки на облигации, пише Bloomberg.

Азиатската държава е съкратила обема на американските правителствени облигации с 47,8 млрд. долара, или с 3,6% на месечна база, до 1,27 трлн. долара. Понижението е най-голямо от декември 2011 г. насам, показват данните на американското Министерство на финансите.

Същевременно през декември 2013 г. международните инвеститори са увеличили вложенията си в щатски ДЦК с 1,4% на месечна база, или със 78 млрд. долара. По този начин сумата на всички останали кредитори на САЩ нарасна до 5,79 трлн. долара.

В последния месец на 2013 г. доходността по 10-годишните американски ДЦК се покачи над 3% - най-много от юли 2011 г. насам. Това се случи, след като Фед обяви намерението си постепенно да изтегля паричните стимули за икономиката.

Към края на 2013 г. международните инвеститори държат 48,8% от целия публично-търгуван американски дълг в размер на 11,9 трлн. долара. За изминалата година чуждестранните вложения в американски облигации се увеличиха с 4%, или с 221,1 млрд. долара. Повишението е най-малко от 2006 г. досега.

„Китай се опитва да редуцира зависимостта си от американските облигации“, споделя пред Bloomberg икономистът за Китай в Royal Bank of Scotland Люи Кюи. „За тях е трудно да направят това, защото до момента САЩ е най-ликвидния пазар. Поради тази причина не е толкова лесно да намериш място за всичките тези милиарди долари китайски резерви.“

През миналата година Китай увеличи с 4% обема на американските облигации в своя портфейл. Данните на Министерството на САЩ показват, че годишното повишение е второто по ред от 2011 г. насам, когато бе отчетен първи спад в това отношение.

Япония е вторият най-голям кредитор на САЩ. Страната на изгряващото слънце увеличи обема на притежаваните американски облигации за шеста поредна година - с 6,4% на годишна база, или със 71,3 млрд. долара, до 1,18 трлн. долара. Само през декември 2013 г. инвеститорите намалиха позициите си с 0,3% на месечна база, или с 3,9 млрд. долара.

„Ходът на Китай да продава предполага, че централните банки стават по-предпазливи що се отнася до поемането на риск – особено сега, когато Фед постепенно навлиза в процеса на намаляване на паричните стимули“, споделя анализаторът от поделението на BNP Paribas в Ню Йорк Арън Коли. „Ако Китай продължи да продава в следващия месец или два, то тогава ще изникнат още въпросителни от рода на кой ще купи дълга на страната.“

Повече за Китай в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още