IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в Китай нараснаха с 16% през януари

Централната банка на Китай изтегли ликвидност от пазарите в опит да обуздае кредитната експанзия

11:06 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции в Китай нараснаха с 16% през януари

През януари в Китай са влезли инвестиции за 10,76 млрд. долара, което е ръст от 16,1% на годишна база, показаха данните на Министерството на търговията, цитирани от MarketWatch. Спрямо декември обаче има спад. В последния месец на 2013 г. инвестициите са били 12,08 млрд. долара.

През първия месец на 2014 г. нефинансовите преки чуждестранни инвестиции скочиха с 47,2% на годишна база до 7,23 млрд. долара.

От Министерството на търговията съобщиха още, че данните за износа на страната, публикувани през миналата седмица и които изненадаха пазарите, не са били изгладени с инфлацията.

Обвиненията, че месечните данни са били изкривени са „спекулации и безпочвени“, заяви говорителят на министерството Шън Данян на специална пресконференция.

Във вторник Централната банка на Китай (PBOC) изтегли ликвидност от пазарите, след като данните от вчера показаха, че през януари кредитната активност неочаквано се е покачила до 4-годишен връх и постави под натиск лихвените проценти.

Кредитната експанзия през последната година вля пари във финансовата система и увеличи паричното предлагане – точно обратното на това, което PBOC се стреми да постигне. Поради тази причина в понеделник лихвата по 7-дневните репо операции слезе до най-ниското си ниво от ноември 2013 г. Финансовата институция емитира форуърди по облигации с клауза за обратно изкупуване, като по този начин изтегли ликвидност за 48 млрд. юана (7,92 млрд. долара) от системата.

Централната банка не е използвала този инструмент от юни миналата година, като разчиташе изцяло на обратни репо операции, за да инжектира краткосрочна ликвидност за кратки периоди от време. Банката позволяваше на парите да се върнат обратно след настъпването на падежа на облигациите, който е след няколко седмици.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още