IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се е ускорила до 2,5% през януари

Постигнатото равнище е положителен сигнал за плана на управяващите да засилят вътрешното потребление

09:19 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай се е ускорила до 2,5% през януари

Потребителските цени в Китай са нараснали със стабилен темп през януари. Новината е положителен сигнал за плана на управяващите да пренасочат икономиката към по-устойчив модел, базиран на вътрешното потребление, пише WBP Online.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 2,5% на годишна база в съответствие с разширението спрямо предходния месец. Данните на Националното статистическо бюро на Китай надхвърлиха леко пазарните очаквания за ръст от 2,4 на сто.

В последните месеци инфлацията в страната се забави спрямо нивата над 3%, наблюдавани в периода септември-ноември 2013 г. Заложената цел от страна на правителството е около 3,5%.

Същевременно производствените цени са се понижили с 1,6 % на годишна база през януари, оставайки в съответствие с прогнозите на анализаторите. През декември измерителят отчете спад от 1,4 на сто.

Друг правителствен доклад показва, че размерът на новите кредити, предоставени на предприятията и потребителите през миналия месец от Народната банка на Китай, се е покачил от 483 млрд. юана през декември до 1,1 трлн. юана през януари.

Измерителят е сред основните индикатори за позицията на централната банка. По-високите заеми могат да бъдат предизвикани от опасения за забавяне на националната икономика, особено на фона на последните данни, показващи забавяне на показателите през последните месеци на 2013 г.

Публикуван по-рано доклад на HSBC показа, че производствената активност е се свила за първи път от шест месеца през януари. Негативен ефект е имало забавянето както при вътрешното, така и при външното търсене. Междувременно индустриалното производство отстъпи с 9,7% на годишна база през декември – най-бавния темп в последните пет месеца.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още