IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай задмина Индия по потребление на злато

Търсенето на ценния метал в страната е нараснало с 32% през миналата година

16:09 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай задмина Индия по потребление на злато

Китай официално задмина Индия като най-големият потребител на злато в света през 2013 г., показват данни на Световния съвет по златото, пише CNBC.

Търсенето на злато в Китай, което включва бижута, кюлчета и монети, е нараснало с 32% на годишна база през 2013 г. до рекордните 1 066 тона заради ръст на потреблението както в промишлеността, така и в дребната търговия. За сравнение Индия е внесла 975, като отбелязва 13 процентен ръст спрямо 2012 г. В световен мащаб потребителското търсене на ценния метал се е покачило с 21% на годишна база, достигайки 3 864 тона.

Цената на златото през второто тримесечие на 2013 г. падна рязко и предизвика масови покупки в Китай, които оказаха голямо влияние върху резултатите за годишното търсене. Средната цена на метала през годината беше 1 411 долара за унция – спад от 15% спрямо 2012 г. Все пак със стабилизирането на цената се очаква и търсенето в Китай да се уравновеси, казаха от Световния съвет по златото.

В Индия предлагането на злато беше ограничено от високи мита и строго определени квоти за внос, както и от ограничения върху кредитирането под формата на злато. Мерките са част от провежданата през последните две години политика на правителството за намаляване на търсенето на злато с цел свиване на търговския дефицит по текущата сметка на страната.

Силен отлив на средства от обезпечените в злато борсово търгувани фондове (ETF) и занижени покупки от страна на централните банки свалиха цялостното търсене на златото през 2013 г. с 15% на годишна база, понижавайки покупките до 3 756 тона.

Нетното изтичане от ETF-ите се равнява на 881 тона, след като инвеститорите се отдалечиха от златото заради свиването на паричните стимули на Фед и липсата на инфлационен натиск.

„Основната характеристика на инвестициите в злато през 2013 г. беше контрастът между търсенето на кюлчета и монети, което скочи до рекордни върхове, и ЕТF-ите, които действаха като източник на предлагане на пазара, след като значителни институционални позиции бяха продадени“, посочва Световният съвет по златото.

В същото време централните банки значително намалиха темпа си на покупки с 32% на годишна база до 369 тона заради голямото непостоянство на златото и забавения темп на натрупване на запаси.

„Окончателните данни съвпадат с очакванията ни и въпреки, че са с 32% по-слаби спрямо предходната година показват един благоприятен резултат, имайки предвид, че 2012 г. беше годината с най-високо търсене за последните почти 50 години“, добавиха от Световния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още