IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е най-големият производител и потребител на злато през 2013 г.

Поднебесната империя притежава и най-големите запаси от чуждестранна валута - в края на миналата година те са нараснали до 3,82 трлн. долара

11:53 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай е най-големият производител и потребител на злато през 2013 г.

Потреблението на злато в Китай скочи с 41% през 2013 г., за да превиши 1 000 тона за пръв път, показват данни на China Gold Association, цитирани от агенция Ройтерс. Резкият спад в цената на ценния метал явно е привлякъл интереса на купувачите на бижута и накити и физическо злато.

Скокът в търсенето на метала превърна Китай в потребител номер едно в света. Новините би следвало да подкрепят цената на златото, която миналата година претърпя удар заради очакванията Федералният резерв на САЩ да намали обема на благоприятните за суровините парични стимули и заради свитото търсене от другия голям купувач – Индия.

Миналата година потреблението на злато е скочило до 1 176,40 тона. Ръстът в търсенето на бижута и накити е бил 43% до 716,50 тона, а търсенето на физическо злато е скочило с 57% до 375,73 тона.

Интересът на Поднебесната империя е рекорден, след като цената на благородния метал се понижи за пръв път от 13 години на фона на възстановяването на глобалната икономика и на засиления интерес към търговията с акции. Миналата година цената на златото се срина с 28%.

Данните на индустриалната асоциация в страната показаха, че през 2013 г. производството на злато в Китай е скочило с 6,2% спрямо предходната година до рекордните 428,163 тона. По този начин Поднебесната империя е производител номер едно на ценния метал за седма поредна година.

Данните за потреблението на злато в азиатската държава обаче не включват търсенето от страна на централната банка, чиито резерви възлизат на 33,89 млн. унции, или 1 054 тона. Златните запаси на Централната банка на Китай остават непроменени от април 2009 г. насам въпреки спекулациите, че финансовата институция трупа златни резерви и че цифрата се е променила.

Валутните резерви на азиатската държава, която притежава най-много запази от чужда валута в света, в края на 2013 г. нараснаха до 3,82 трлн. долара.

Същевременно Китай е и най-големият потребител на луксозни стоки в света. Повече по темата може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още