IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската заплаха за златото може да се окаже виртуална валута

Ако металът не е алтернатива на парите, то от него ще правим само накити и нищо друго

14:14 | 11.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Истинската заплаха за златото може да се окаже виртуална валута

Кои са заплахите пред цената на златото в дългосрочен план?

Може да са увеличаващите се лихвени проценти, които ще повишат разходите по държането на активи, които не ни носят никакъв доход. Или пък това може да е дефлацията – ако цените започнат да падат, парите ще ни бъдат още по-ценен актив. А може би е възраждащият се долар – американската валута набира все по-голяма сила. И в този случай златото няма да е толкова търсена алтернатива за спестяване.

Според Market Watch определено в краткосрочен план тези фактори се отразяват на цената на златото и обясняват защо през последните три месеца тя пада. В средносрочен и дългосрочен план обаче влияние върху цената на златото може да окаже придобиващата все по-голяма популярност дигитална валута биткоин (bitcoin). Защо? Защото златото беше единствената алтернатива на книжните пари. А сега ценният метал среща съпротивата на новата дигитална валута. А има ли конкуренция, това сваля цената на всеки продукт.

Цената на златото се движеше в различни посоки през последните три години. През 2011 г. тя достигна до 2000 долара за тройунция заради заплахата от обезценяване на еврото. От тогава до днес цената варира от 1200 до 1300 долара. През последните три месеца бяхме свидетели на драматични спадове. Това е достатъчно да твърдим, че благородният метал вече е на меча територия.

Това се дължи на влиянието на краткосрочните фактори. Кризата в Европа поутихна. Централните банки изглежда са готови да намалят „печатането“ на пари. Доларът укрепва своите позиции. Инфлацията пълзи нагоре. Инвеститорите виждат, че световната икономика се връща към нормалното си състояние и затова продават злато. Това още повече смъква цената му.

Обаче това не означава почти нищо. Цените винаги се движат нагоре или надолу. От друга страна значението на дигиталните валути непрекъснато расте.

И наистина – за биткоин има още време, докато се превърне в сериозна валута. Дигиталната валута е още в началния си стадий на развитие. Тя не подлежи на регулации. Изграденото й доверие е колкото доверието у пазара на ценни книжа в Зимбабве. Но бавно и стремително се изкачва по стълбицата на финансовия свят.

Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 10 години
Материала е доста интересен, но за съжаление започва с едно грешно допускане и това го разваля целият. Всъщност биткома, или друга бъдеща валута създадена от Мрежата, би бил заплаха не за златото, а за книжните пари. Въобще няма да се учудя ако към 2020 си имаме частни виртуални валути, които са по-ценни и стабилни от редица "книжни", дори от тези на ФЕД. Гърците например много правилно намекнаха на кредиторите си, че могат да си създадат валути/купонни системи и ред други методи за заобикаляне на посредничеството на печатарите. Ако "заплахате" е честна конкуренция - няма лошо. А стабилността я дават и винаги ще я дават ресурсите. Златото би могло да бъде заплашено само от друг ресурс, който да има по-добри характеристики. Колкото до астероидите - добива на килограм златио би струвал милиони$, а чакането би могло да продължи векове. Идеята там е добра по други причини.. А технологичният напредък който ни е необходим ще струва... МНОГО ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ildobrev
преди 10 години
Mилтън Фридман задава риторичния въпрос - "Какъв е смисъла да изкопаеш нещо от недрата на Африка и да го заровиш в трезорите на Федералния резерв?" Като се замислиш обаче, въпросът въобще не е риторичен. Смисълът е точно в това, че го "изкопаваш" - влагаш реален труд и създавш реална стойност, което не може да се каже за "хартията. Дали си напечатал 1$ или 1000$, трудът е един и същ - почти никакъв.Не ми е ясно, какъв труд стои за биткойна? Не го отричам, просто не го разбирам. Може пък и да става за алтернатива на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Биткоина е по зле от хартиените пари, защото последните най-малко ще имат някаква нумизматична стойност след време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
interim
преди 10 години
Поредното идиотско заглавие... Който иска да плаща за поредните обещания, да заповяда на биткоини и поизводните им...Който е купувал злато до сега с акъла си, ще продължава в същия дух. Който не е знаел какво прави, ще си го продаде сега на тия дето дърпат конците и скоро ще духа супата, когато тръгне пак нагоре... А по-умните вероятно осъзнават към какво поредно тоталитарно общество сме се насочили и това да имаш пари извън системата е буквално безценно... Хайпа покрай биткойн е разрешен явно от високо, защото много лесно могат да го срежат и тия "пари" буквално да изчезнат за една нощ. Точно както и "парите" в банката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
I
преди 10 години
Биткоин и златото не са врагове, а приятели.След време биткоин ще се разменя за злато или валути, които са обезпечени от злато.Опита да се вбие клин между двете заплахи за централните печатари на хартийки е нескопосан - само за немислищи гои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
"Дигиталните пари имат ограничено предлагане за разлика от златото витае слух, че има много злато в метеоритите и някои компании вече обмислят начини как да го добиват.Биткоинът не подлежи на манипулации от правителствата или банките. "ДА, АМА НЕ !!! Със злато може да си позлатиш покрива и 100 години да си спинкаш. Виртуалните пари са като книжните - не е рекъл някой, не е потопил пазара с "пари". На всичко му се намира колая, особено, ако се казва Правителство............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още