IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с биткойн милионерите

Към началото на април са съществували около 250 портфейла с биткойни за над 1 млн. долара

18:31 | 11.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: zcopley, лиценз:&nbsp;</em></p>

Снимка: zcopley, лиценз: 

Много хора са губили информация, когато са преформатирали хард дисковете на компютрите си. Джаред Кена е губил много повече. През 2010 г. той случайно изтрил от компютъра си биткойни на стойност 200 хил. долара. Той обаче не е обезсърчен, тъй като все още притежава значително количество от виртуалната валута, пише BloombergBusinessweek.

Кена споделя, че е купил първите си биткойни – 5000 – на цена от 20 американски цента. На 10 април биткойните поскъпнаха до рекордната стойност от 258 долара за брой, разкриват данни на Tradehill, борса за търговия с биткойни в Сан Франциско. Часове след достигането на рекордната стойност виртуалната валута изгуби половината от стойността си преди да се възстанови до 160 долара вчера.

Както и други биткойн ентусиасти, Кена не е особено притеснен от волатилността на виртуалната валута. Въпреки че не би разкрил, какви точно са авоарите му, Кена гордо заявява, че е „щастлив член на клуба на биткойн милионерите“.

Създадена преди четири години от програмист или група програмисти, наричащи себе си Сатоши Накамото, биткойн е виртуална валута, която може да се използва за закупуване на широк спектър от стоки и услуги по интернет - от формички за сладки и електроника до нелегални наркотични вещества.

Поскъпването на биткойните превърна в милионери много от хората, които ги откриха в самото начало на проекта.

Някои от тези ентусиасти се описват като либертарианци, привлечени от идеята за валута, която е извън контрола на правителствата. Някои дори са толкова запалени, че са стартирали биткойн бизнеси като борсите, в които хората могат да купуват виртуалната валута или да я разменят за долари.

Биткойните се „добиват“ от компютри, които решават сложни криптографски задачи, сертифициращи транзакциите с валутата.

Колкото повече биткойни се създават, толкова повече се усложняват и задачите. Преди няколко години биткойни са можели да бъдат добивани с обикновен лаптоп. Сега за целта е необходима доста по-сериозна техника.

„Имам приятел, който забравил компютър, копаещ биткойни в гаража си. Когато го открил, се оказало, че към днешна дата разполага с 12 млн. долара“, казва Кена, който е на 30 г. и е изпълнителен директор на борсата за биткойн търговия Tradehill.

Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
е как да се запознаем, бре ? :) нали са анонимни :) хахахахахазаглавието бие по неадекватност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Сега биткойна е модерна стока и търсенето завишава пазарната цена.Ще дойде време, когато ще е с намалено търсене и цената на биткойна ще е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
Всъщност и двамата сте прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
dreamhell
преди 11 години
Къде пък видя някаква прилика с МЛМ не мога да разбера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Zal_Negodnik
преди 11 години
те хубаво са имали ама дано са успяли да продадат след като се пукна балона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Forex Master
преди 11 години
Статията е интересно написана и добре балансирана, но има една съществена неточност.>>>Колкото повече биткойни се създават, толкова повече се усложняват и задачите>>>Тъй наречената сложност на мрежата не зависи от количеството биткойни пуснати в обръщение, а от общата сумарна изчислителна мощ на всички компютри "копащи" за биткойн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
alligator_29
преди 11 години
То това, че е балон е ясно, но от тази статия BitCoin почва да ми прилича на МЛМ бизнесс. Най накрая и хакерите са измислили как да печелят милиони без да създават зловреден софтуер. А исползването на виртуалната валута въобще не е ново - webmoney например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още