IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Bitcoin балонът продължава да се раздува

След като на 1-и април цената на 1 Bitcoin достигна 100 долара, в сряда сутринта виртуалната валута вече се търгуваше за 147 долара

13:12 | 04.04.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Списание, посветено на виртуалната валута Bitcoin. <em>Снимка: zcopley, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons </a></strong></em></p>

Списание, посветено на виртуалната валута Bitcoin. Снимка: zcopley, лиценз: CreativeCommons

Този път Wall Street е невинен.

Към дългия списък на инвестиционни балони – от холандските лалетата през 17-и век и South Sea Company през 18-и век до дот ком истерията и колапса на пазара на недвижими имоти в САЩ, историците може скоро да добавят и виртуалната „валута“, наречена Bitcoin, пише в свой анализ британският всекидневник Financial Times.

Но докато раздуването на повечето инвестиционни балони обикновено се приписва на алчността на банкерите, повишаването на цената на Bitcoin се случва без подобна намеса.

Интересът изстреля общата стойност на Bitcoin активите на ниво над 1,5 млрд. долара, докато за по-малко от две седмици цената на един Bitcoin се удвои.

След като на 1-и април цената на 1 Bitcoin достигна 100 долара, в сряда сутринта виртуалната валута вече се търгуваше за 147 долара.

Тъй като не е свързана с какъвто и да е реален актив, цената на Bitcoin се определя от сделките на виртуалните борси по света. В сряда най-голямата подобна борса - Mt Gox - съобщи за технически проблеми на фона на експоненциално растящия интерес.

"Рядък феномен е да наблюдаваме как раздуването на инвестиционен балон се случва пред очите ни", отбелязва Арт Кашин, стратег на UBS в писмо до клиенти.

Валутата беше създадена преди четири години от неизвестен програмист, а ограниченото количество виртуални пари нараства според предварително зададен алгоритъм. Малък, но растящ брой компании, предлагащи интернет услуги, приемат биткойни като разплащателно средство. Стойността на активите обаче изглежда е по-слабо свързана с употребата им, отколкото със съобщения в Twitter, блогове и медиите като цяло.

Bitcoin се оказва изключително волатилен актив. За кратко време през 2011 г. валутата поскъпна от 2 долара до 30 долара, преди отново да поевтинее до 2 долара.

Интересът от последните дни съвпада с облагането с данък на депозитите в Кипър. Привърженици на Bitcoin определят виртуалните пари като алтернатива на обикновените валути, които могат да бъдат девалвирани или конфискувани.

„Това е злато за компютърни маниаци“, казва Николас Колас, пазарен стратег на ConvergeX.

Джим Ейнджъл, професор в McDonough School of Business at Georgetown University, обаче е скептичен за бъдещето на Bitcoin. „Правителствата не харесват конкуренция, когато става въпрос за валутите им и ако тази история се разрасне прекомерно, те ще се намесят“, коментира той. „Освен това, когато се доверяваме на алгоритми да защитават системата, трябва да помним, че всяка технология може да засече или да бъде компроментирана“.

„Мисля, че при евентуален скандал Bitcoin ще колабира напълно“, допълва Ейнджъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
И аз се надявам доларовия балон на Федералния резерв да се спука. Защото може да се създаде долар на държавата Америка, а не интернационална валута, каквато е USD.Незная, дали е вярно, но казват, че във Федералния резерв, тъй като не са им подменили лиценза, понеже физически ще е много трудно осъществяването на тотална реконструкция и с цел да не се внася паника сред населението, е приет варианта, същите хора минават автоматично под друг (държаве) контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
И що за правителства са, след като не разполагат със собстени средства и трябва да вземат заеми? Май искате тотално да узаконите финансоввата олигархия и да заличите границите на държавите.Та, каква е функцията на правителството? Да управлява парите на банките?За първи път чувам такъв абсурд!Не, че това не е целта на банките, разбирай Федералния резерв (Централнаъа банка на Америка от 1913) и понастоящем създаващата се Европейска централна банка, сестричка на Федералния резерв, защото собствениците са едни същи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
"""""Но на ФЕД (ако щеш Белия дом кажи) е особен случая, """""Наистина ли слагаш знак за равенство между Белия дом и Федералния резерв?Що се отнася до правителствата и ЦБ, чия страна визираш?А че ФЕД се отразява и на най-забутаното село на света, си абсолютно прав, става още по-забутано или просто изчезва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Мисля, че някак си виждаш тези хора (Фед, ЦБ и правителствата) като злонамерени. А според мен те не са такива. Те просто толкова могат. И не на последно място заради ролята на частните банки и фондове (вкл. пенсионни), които последните няколко десетилетия са го ударили на най-обикновен и банален лихварлък (а също и на хазарт). Що се отнася до ролята на Фед и за най-забутаното село в света, то мисля, че такива мащабни ефекти (простиращи се в цял свят) не е толкова лесно да бъдат оценени. И ако сега, в краткосрочен план ни изглежда, че тази роля е повече вредна, в по-дългосрочен план може да се окаже, че всъщност е била полезна. Например, нали все пак така цивилизацията стига и до въпросното село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Що се отнася до държавните дългове, то наистина не са Фед и другите ЦБ виновни защото тези, които първи започнаха да дават заеми на правителствата са разни частни банки, фондове и лица, а не Фед и другите ЦБ. Ако тези частни банки, фондове и лица не бяха давали заеми на правителствата, то последните щяха да са принудени да се простират според чергата си - колкото съберат от данъци толкова да харчат. Да, ама не! Разни частни банки, фондове и лица научиха правителствата на лесни пари, направиха ги зависими от заеми и съответно няма как това да спре. Поне не може отведнъж да спре. И затова, за да не спре икономиката отведнъж (както например е станало 1929-та год.), Фед и другите ЦБ трябваше да пускат печатниците. Ето тук например има една идея как да спре задлъжняването на правителствата (като се забрани да им се дава кредитен рейтинг за да не задлъжняват):http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Ricco, то хубу, ама то излиза че и правителството не е виновно, щото то не е напечатало хартийките фактически...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Е сега не мисля, че вярваш в детските приказки, че ЦБ е независима от правителството нали? Дали ще кажа ЦБ или правителство е все тая. Но на ФЕД (ако щеш Белия дом кажи) е особен случая, защото нейните действия се отразяват и в най-забутаното село на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Не Фед (и другите ЦБ) са виновни за състоянието на световната икономика. Виновни са правителствата, които в името на краткосрочни цели (като преизбиране и лапачка за свои хора), поемаха и поеха огромни дългосрочни задължения. Но всеки дълг, рано или късно, идва момент да се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
FT явно, точнп като нашите медии, иска да крепи статутковото без значение, че информацията е тотално невярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
detonator
преди 11 години
"Тъй като не е свързана с какъвто и да е реален актив, цената на Bitcoin се определя от сделките на виртуалните борси по света."Това е толкова опашата лъжа,че изобщо няма да я коментирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още