IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bitcoin изгуби половината от стойността си за часове

Виртуалната валута поскъпна от 90 долара в края на март до 260 долара тази седмица, последва срив до 130 долара в сряда

16:16 | 11.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: zcopley, лиценз:&nbsp;</em><strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank"><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">CreativeCommons&

Снимка: zcopley, лиценз: CreativeCommons&

От достигнатите 260 долара за биткойн по-рано тази седмица, цената на виртуалната валута се понижи до около 130 долара само за 6 часа, съобщава BBC. Паническата разпродажба на биткойни започна, след като основната борса, на която се търгува виртуалната валута, MTGox, регистрира проблеми при обработката на големия брой транзакции.

MTGox заяви, че работи усилено, за да подобри работата на системата и да избегне бъдещи проблеми с търговията.

Виртуалната валута поскъпна от 90 долара в края на март до 260 долара тази седмица. С сряда обаче дойде време за срив до 130 долара за брой. Днес виртуалната валута възстанови част от загубите си до 160 долара за биткойн.

В прес съобщение MTGox посочва, че забавянето в търговията не е било предизвикано от хакерска атака. През последните няколко седмици борсата и биткойн общността като цяло станаха жертва на хакери, търсещи бърза печалба, предизвиквайки изкуствена паника чрез атаките си. 

Вместо това „учудващо големият“ брой нови разплащателни сметки, открити през последните няколко дни, са предизвикали сътресенията в търговията. Само за един ден обемът на транзакциите се е утроил, се посочва в изявлението  на борсата.

Големият брой нови разплащателни сметки предизвика „лаг“ или забавяне, което означава, че биткойните не са били обменяни между потребителите достатъчно бързо.

„Както се очаква при подобни ситуации, хората започнаха да се паникьосват и да разпродават биткойни, което от своя страна повиши обема на търговията допълнително и доведе до срив в системата“, се посочва в изявлението. Около 80% от цялата търговия с биткойни се извършва на MTGox.

Сайтът за технологични новини Ars Technica свързва срива в системата на MTGox с решението на анонимен потребител на социалната мрежа Reddit да подари биткойни за 13 хил. долара. Анонимният дарител, който се е регистрирал като Bitcoinbillionaire, е избрал 13 различни потребители на мрежата, на които е подарил биткойни. Един от въпросните щастливци е получил биткойни на стойност 5000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Изкуствените атаки не са ли принципен трик на всяка борса?С какво борсите са "полезни" изобщо?Не е ли това начин, хората да забравят идеята, за собствена валута обезпечена с реален труд.Кой и как печели от борсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още