IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Финландия води в трафика с търсенето за bitcoin

Ексцентричната култура, младото население, високият интелектуален потенциал и свободомислието са сред факторите за по-лесното приемане на виртуалната валута

17:46 | 05.04.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Защо Финландия води в трафика с търсенето за bitcoin

Интересът към виртуалната валута bitcoin достигна размерите на треска през миналия месец, обхващайки целия свят и помагайки на стойността ѝ да достигне връх за всички времена през тази седмица, констатира CNBC.

Има обаче една страна от еврозоната, която категорично улови духа на времето в по-голяма степен дори от САЩ или Япония. Според Google Trends Финландия е страната, където са отчетени най-голям брой търсения за думата bitcoin през последните 12 месеца.

„Финландия има много силна ексцентрична култура и традиция, култура „направи си сам“ и манталитет на увереност. Много цифрови иновации като IRC, Linux и SSH са разработени във Финландия“, заяви Веса Линя-ахо, преподавател по инженерни науки и икономикс в университета в Хелзинки.

Като съотношение към цялото население Финландия има най-много членове в Mensa в света – общност на хора с изключително висок коефициент на интелигентност. Страната има също относително младо население, като 12,2% от нейните 5,4 млн. поданици са на възраст между 15 и 24 години, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат. За еврозоната средният дял по този показател е 11,1%.

Линя-ахо пътува из страната, за да обучава студенти за алтернативната валута и за това как могат да я придобият. Компаниите, които приемат bitcoin във Финландия, включват продавачи на авточасти, магазиин за инструменти и дори един вегетариански ресторант, но Линя-ахо бърза да подчертае, че валутата не е широко разпространена.

През август миналата година дългогодишното публицистично предаване Ajankohtainen Kakkonen предизвика интереса чрез излъчването на специален документален филм за валутата.

Пайви Хейкинен, ръководител на отдел във финландската централна банка дори успокои страховете, заявявайки в предаването, че валутата не е незаконна. „Мисля, че всеки образован човек го е знаел от преди това, но за скептиците изявлението бе добро“, отбеляза Линя-ахо.

През последния месец цената на един bitcoin скочи с близо 360%, достигайки 147 долара в сряда заради нарастващата несигурност за световните валути около кризата в Кипър. Спасителният финансов пакет за средиземноморския остров, който доведе до загуби за големите вложители в банките и до контрол върху капитала, доведе до съмнения в Европа за сигурността на средствата в банковите сметки и увеличи страховете, че случаят с Кипър може да се превърне в модел за бъдещи преструктурирания на банки.

„Общественото мнение във Финландия като цяло е против спасителните пакети и подкрепата за кризисните държави. Финландците плащат данъци и избягването на плащането им е осъдително по принцип. Но познавам много хора във Финландия, които използват bitcoin, за да избегнат данъци (и задължителните такси за работодателите), когато изплащат заплати на назначените в малки фирми“, посочи Линя-ахо.

Нарастващият скептицизъм по отношение на еврото и свободомислието във Финландия може да доведат до допълнително поскъпване на bitcoin. Но Вили Ледонвирта, финландски учен в London School of Economics, заяви, че bitcoin общността не е достатъчно голяма, за да извлече изгода от това.

„Песимизмът във Финландия е предимно националистически или изолационистичен по характер, а хората искат да си върнат марката. Свободомислещата мрежа от bitcoin ентусиасти не е достатъчно голяма, за да бъде представена в национално политическо обсъждане“, категоричен е Ледонвирта.

Линя-ахо смята, че ще бъдат нужни много години, за да бъде популяризирана нестандартната валута, освен ако общата европейска валута не бъде силно обезценена. „Финландците обикновено са скептични към новите неща, особено когато те се отнасят до пари и плащания. Младите хора и компютърните ексцентрици ще приемат bitcoin по-бързо“, убедена е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
al64ad
преди 11 години
стоилоф,поинтересувай се как и откъде /коя мрежа? -нещо като "тор" ми се върти в главата/ е тръгнал биткоина .доста нещица ще ти се изяснят..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Биткоин е изражение на недоверието във банковата система! Началото е положено! Да се стягаме с консерви за след няколко месеца когато банките бъдат забранени със закони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още