IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерската атака не успя да спре ралито на Bitcoin

Един Bitcoin се разменя в момента за над 140 евро, но идва нова опасност

17:57 | 08.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Хакерската атака не успя да спре ралито на Bitcoin

Виртуалната валута Bitcoin се изкачи до следващия нов рекорд в цената си въпреки предупрежденията, че е новият балон, и въпреки слабите места в сигурността. На главната търговска платформа Mt.Gox, която е базирана в Токио, в понеделник един Bitcoin струваше 186,50 долара (около 143 евро). Преди една година виртуална валута все още се търгуваше  за едва 5 долара, предава DPA.

Търсенето е станало толкова ожесточено, че в портала на Ebay в Германия се предлагат до 185 евро за Bitcoin. Шансовете, че ралито ще продължи, са добри в краткосрочен план - търсенето в момента е толкова високо, че операторите на Mt.Gox едва смогват да откриват нови сметки. 

Критиците обаче говорят за балон, който ще се пръсне всеки момент. "Диаграмата на движението съответства на хода на класическия модел на агресивен спекулативен балон", казва анализаторът Себастиан Гали от банката Societe Generale.

Търсенето на циркулиращите от началото на 2009 г. дигитални пари, които функционират независимо от правителства и централни банки, е огромно. Хиляди потребители чакат за верификация на сметките им в Mt.Gox, за да могат след това да купуват и продават "хакерската валута".

Японската компания е основната търговска платформа и по собствени данни осъществява около 80% от световната търговия на виртуалната валута. Междувременно порталът продължава да се бори с кибератаки. През изминалата седмица той се превърна в мишена на „невиждани досега хакерски атаки". С тях се целеше да се дестабилизира валутата, се казва в уведомление до всички "Bitcoiners".

В събота и неделя общността на Bitcoin трябваше да преглътне нови неприятни новини. Стана например стана ясно, че хакерите са получили достъп до компютрите на нищо неподозиращите потребители и са инсталирали в тях зловреден софтуер, с който могат да бъдат произвеждани Bitcoin.

За троянски кон е използвана услугата за интернет телефония Skype, поясниха от руския специалист по онлайн сигурност Kaspersky. Кибератаки през изминалата седмица е имало и срещи услугата Instawallet, един вид спестовна каса за Bitcoin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
teodor73
преди 11 години
Четох доста по темат Биткоан и стигнах до извода ,че това е еднаа голяма пирамида.Навреммето в зоратаа на демокрацията имаше такава игра ,но тя беше с талони. Всеки трябваше даа намери пет нови човека,като последния требваше да прати пари на първия с пощенски запис.Познавам хора които направиха пари,но болшенството изгоряха защото или останахаа накрая или посредата в потока от хора.Тук ми се струва същото но в много по модерен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
OgiDogi
преди 11 години
Ъммм, докато например погълне всичко и от "балон" стане среда за живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Achtung
преди 11 години
Джим Ейнджъл, професор в McDonough School of Business at Georgetown University, обаче е скептичен за бъдещето на Bitcoin. Правителствата не харесват конкуренция, когато става въпрос за валутите им и ако тази история се разрасне прекомерно, те ще се намесят, коментира той. Освен това, когато се доверяваме на алгоритми да защитават системата, трябва да помним, че всяка технология може да засече или да бъде компроментирана.Мисля, че при евентуален скандал Bitcoin ще колабира напълно, допълва Ейнджъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Балонът се надува ,надува,надува ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още