IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай губи милиарди от неплатени данъци

В данъчната система в страната има сериозни пропуски и тя се оказва неспособна да проследи и накаже нарушителите

09:20 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай губи милиарди от неплатени данъци

Китай изпитва сериозни затруднения в събирането на данъци от най-заможните граждани, което още повече затруднява борбата на властта за намаляване на неравенството между бедни и богати, пише CNN. Огромни суми от порядъка на милиарди долари се губят и не могат да бъдат събрани, тъй като богатите перат пари и ги изнасят в чужбина, а държавните регулатори са неспособни да ги хванат.

Ограничаването на икономическото неравенство е една от главните цели на управляващите в Пекин и те работят върху няколко проекта в тази насока. Миналата година правителството обяви намерението си да вдигне минималната заплата в много райони и да ограничи възнагражденията в държавните предприятия.

Комунистическата партия обмисля и вдигането на имуществените данъци, както и въвеждането на данък върху наследството – мерки, които биха увеличили данъчната тежест върху по-богатите и биха осигурили средства за социални програми на правителството.

Властта обяви, че иска да подобри събираемостта на данъците, но според експерти в данъчната система има сериозни пропуски, а регулаторите не разполагат с необходимите инструменти да проследят и принудят богатите да си платят дължимото.

Данъчната система в Китай предполага, че всички приходи, независимо къде са изкарани и къде живее гражданинът, трябва да се облагат. Освен това тя е изключително прогресивна – ставката започва от 3% за ниските заплати и достига 45% за възнагражденията над 83,5 хил. юана (близо 14 хил. долара) на месец.

Но въпреки това анализаторите са на мнение, че системата все още не е достатъчно развита, за да проследява задълженията на данъкоплатците.

Все пак през последните години Китай се опита да подобри събираемостта като се насочи към компаниите. По закон те са задължени да се въздържат от облагането на заплатите и предоставят това право на властта.

Но проблемът при този подход е, че по този начин държавата изпуска от поглед тези, които реализират високи приходи по друг начин. Голям брой форми на личен доход, като акции, имоти и хонорари, се облагат с не повече от 20%. От друга страна проследяването на тези приходи се оказва трудна задача, въпреки че гражданите с годишен доход по-голям от около 20 хил. долара са задължени да попълват данъчни декларации.

Освен това правителството не успява да контролира и капитала, изнесен от страната. Между 2002 и 2011 г. от Китай са изнесени 1,08 трлн. долара, придобити по незаконен път, според американската организация Global Financial Integrity. В някои случаи придобити по законен път пари биват превеждани от богати китайци за финансирането на образование или покупки на имоти. В останалите случаи става въпрос за корупционни практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още