IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика забави ръста си до 7,4%

Рисковете остават, а динамиката на политиката за растеж вероятно ще запази неспокойни пазарите в следващите няколко месеца, коментира икономист

09:48 | 16.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската икономика забави ръста си до 7,4%

Икономиката на Китай e нараснала през първото тримесечие на тази година със 7,4 на сто. Това е най-бавният растеж от година и половина и е под заложената от правителството цел от 7,5 на сто за тази година, предава DPA.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха обаче по-слаби - за ръст от 7,3 на сто, така че реакциите се оказаха по-скоро положителни. Службата по статистика в Пекин заяви, че икономиката се развива "като цяло стабилно". Анализаторите също виждат леки подобрения, поне за март.

Ако обаче това темпо се запази през цялата година, това би било най-бавният темп на ръст на втората по големина икономика в света от 24 години насам. През последните две години икономиката се разширяваше с по 7,7 на сто. Забавеният растеж в Китай се отрази и на световната икономика и на износа на европейските компании към страната. Така например китайската външна търговия се понижи с един процент през първото тримесечие. 

Преди всички по-слабият износ и секторът на недвижимите имоти натискат ръста надолу, твърди главният икономист на Royal Bank of Scotland (RBS) Лиус Куйс. Ръстът в сектора на услугите е обаче по-силен, отколкото този в промишлеността. „Рисковете за растежа остават, а динамиката на политиката за растеж вероятно ще запази неспокойни пазарите в следващите няколко месеца", заяви още Куйс.

Въпреки това вътрешното търсене се развива добре. Търговията на дребно се увеличава с 12% през първото тримесечие. След отчитане на инфлацията ръстът възлиза на 10,8%, съобщава статистическата служба. Прегрялият пазар за недвижими имоти се е охладил малко. Продажбите на жилища се увеличават през първото тримесечие с 5,2 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Инвестициите в недвижими имоти са нараснали само с 16,8%, с 2,5 пункта по-малко на годишна база.

След много години на двуцифрен растеж китайското правителство сега се стреми към устойчиво развитие и преструктуриране на икономиката. За тази цел Пекин може да се задоволи и с по-ниски темпове на растеж, отколкото в миналото, при условие, че могат да бъдат създадени достатъчно работни места. По-висок риск представляват лошите кредити и възможните фалити в сенчестото банкиране.

Преди седмица премиерът Ли Къцян даде старт на дългоочакваната намеса в икономиката с цел стимулиране на понижаващия се растеж и подпомагане на местното производство. Правителството на Китай обяви, че ще ускори изграждането на одобрените железопътни проекти и че ще увеличи общата дължина на линиите през тази година с 18 на сто. Намесата на правителството обаче ще започне едва в началото на април, отбелязва още DPA.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Тва много ме кефи "Китайската икономика забави ръста си до 7,4%" .. не знам коя друга икономика си е забавила до толкова ръста ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още