IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилността на Китай – една добра дългосрочна позиция

Пропазарните реформи може и да ограничат растежа, но ще засилят укрепването на Поднебесната империя

18:29 | 13.03.14 г. 15
Стабилността на Китай – една добра дългосрочна позиция

Създаването на работни места ще е ключово за икономиката на Китай. Около тази теза гравитираше изказването на премиера Ли Къцян, който изнесе специална реч след края на годишната сесия на Парламента.

Очаквано или не, министър-председателят призна негласно гъвкавостта на целевото равнище на растеж. По-рано властите посочиха резултат от 7,5 на сто за приемливо разширение на втората по сила икономика в света през 2014 г. Намеците на Ли за възможно отстъпление от тази кота обаче бяха повече от видими – факт, който провокира смесени чувства сред пазарите.

В действителност днес се роди поредната голяма новина от Поднебесната империя. Управляващите в Пекин за пореден път доказаха, че далеч не са онзи затворен тоталитарен режим, който сееше основно песимистични чувства сред всички странични наблюдатели. Властта видимо е отворена за политически и финансови иновации, което практически може да промени цялата философия на съвременната икономика.

Най-многолюдната страна в света години наред бе известна с безкрайно евтините си и също толкова некачествени износни стоки, които заливаха пазарите по света. Това обаче надали ще продължи вечно. Китай се насочва с все по-голяма сила към сектора на бъдещето – технологиите, който по думите на премиера трябва да е сред основните приоритети.

Друг основен момент в бъдещето пред Китай е склонността към финансови и фискални реформи. Макар че желаното разчупване на строго контролирания от правителство юан все още не е налице, подобни сигнали могат да бъдат открити в изказванията на почти всички ключови ръководители на Партията.

Много анализатори смятат, че годишният икономически растеж през първото тримесечие ще се забави до 7,5% от 7,7% през четвъртото на 2013 г. По думите им всяко политическо действие, включително и евентуално съкращаване на задължителните минимални резерви на банките, за което намекнаха властите в последните дни, ще бъде минимално усилие за гарантирането на стабилността на финансовите пазари.

Разумните пазарни участници обаче отдавна са си направили сметката. Китай ще расте все по-бавно, но ще е все по-стабилен. Който има смелост да погледне малко по-дългосрочно, вече е заел своите позиции.

Имат ли смелост китайските власти да стигнат докрай? Как ще бъдат реализирани реформите? Какво бъдеще очаква Поднебесната империя? Отговорите на тези и други въпроси вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ivancholak
преди 10 години
http://***.tradingeconomics.com/china/wages
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Уверявам те че НИКОЙ няма да плати 600$ за една безмозъчна китайска пчела, която може да прави едно единствено нещо. Та нали бачкаторите в завода на Foxconn в китай, който доставя компоненти на Apple за iPhone им плащаха по 200$ на месец и освен това ги докарваха слабохарактерните до самоубийства. Ако в китай масовият работник струваше 600$ на месец, половината компании отдавна да е вдигнали гълъбите от там. Имайки в предвид качеството на местното образование 1000$ е максимумът, който биха получили най-кадърните китайци, които НЕ са мениджъри там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Няма *** който би платил на кой да е китайски бачкатор, такива пари независимо за какво. Дори 1000$ на месец за отлично образован китайски инженер(не мениджър) са страшно голяма сума. Бизнесът се е установил временно там, за да използва много ЕВТИНАТА работна ръка, а не защото китайците са добре образовани или пък технически грамотни. Производител е този който е проектирал даден продукт или изделие, а не този който който го сглобил или е изпълнил заръките от плана за производство. В този смисъл китай реално не произвежда НИЩО, също като България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Производството на китай е нищожно в сравнение с производството са USA, защото то НЕ Е в китайски ръце. Това че китай е един огромен аутсорсинг център за всякакви индустрии, контролирани отвън, не значи НИЩО, защото ако трудът в китай поскъпне всички ще се изнесат от там ВЕДНАГА. Въпрос на време е цената на труда в USA да падне сериозно, работната сила там ще се удвои до 15г, което значи сигурна смърт за места като индия и китай които вече няма да има къде да изнасят *** си. Всичко е до време, а времето на chinese paper tiger икономиката е към края си. През 60-те и 70-те на миналия век всички се обзалагаха, първо ссср, а после Япония ще изпревари USA по икономическо развитие, но се оказа точно обратното, 99% това ще се повтори и с китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
е нали са балон, кво са са последно укрепнала империя или пропаднала империя .... ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още