IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Китайската икономика расте само с 4% на година

В Китай има гигантски кредитен балон, който може да доведе до големи проблеми, заяви популярният инвеститор

10:21 | 13.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Китайската икономика расте само с 4% на година

Икономиката на Китай расте само с малко над половината от равнището, което властите съобщават, заяви пред CNBC редакторът на The Gloom, Boom and Doom Report Марк Фабер. Въпреки това той отбеляза, че не този факт притеснява най-много инвеститорите.

"Мисля, че се намираме при равнище на растеж от 4%. Данните, които Китай публикува, са извадени просто от едно чекмедже, за да изглеждат добре", отбеляза известният анализатор.

Въпреки че реалният растеж на Китай е доста по-слаб от отчитаното, Марк Фабер посочи, че нивото от 4 на сто не бива да се пренебрегва с лека ръка.

"Мисля, че разширение от 4 на сто в един свят, в който няма никакъв растеж, действително е много добро", отчете анализаторът.

Фабер също така посочи, че би било много по-здравословно за китайската икономика да постига разширение с по-бавни темпове при намален кредитен риск.

"Не казвам, че покачване от 4% е толкова добро, колкото 8%. Би било по-добре обаче да се постигат 4% без кредитен балон, отколкото 8% с колосален кредитен балон. Това би довело до още по-големи проблеми", отбеляза той.

"Трябва да осъзнаем, че прекомерният кредитен растеж в крайна сметка води до криза. Това винаги се случва. В случая с Китай ние не разполагаме с кредитен балон, ние имаме гигантски кредитен балон", добави инвеститорът.

"Бих искал всички да се замислят защо фондовият пазар в Китай се представя толкова зле? Защо цените на желязната руда и медта се срутиха?", пита той. "Ако погледнете данните за вноса на търговските партньори на Китай, всички те всъщност показват, че китайският износ едва ли расте", добави той.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
с тънката разлика, че едните ядат само една купа ориз на ден, 2 милиарда са и бачкат като откачени, а другите чешат коня за гривата и са само 300 милиона, не че ще кандидатствам за китайска зелена карта или съм фен на Мао, ама просто е факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
detonator
преди 10 години
Китайците надуха балона и сега е време да започне спихването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
айде пак, китайската била балон и разтяла "само с 4%" а американската ква е и разте на хартия само с 2% иначе са гола вода, колко дълг имат американците и колко имат китайците, аман вече от простотии *** ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още