IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер предупреждава за колосалния кредитен балон в Китай

Има невероятно много съмнителни инвестиции и кредити, отпуснати на черно, коментира икономистът

13:20 | 14.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Фабер, издател на The Gloom, Boom &amp; Doom Report. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Фабер, издател на The Gloom, Boom & Doom Report. Снимка: Ройтерс

Основният риск за инвеститорите се крие в „колосалния кредитен балон в Китай“, коментира Марк Фабер, издател на The Gloom, Boom & Doom Report, цитиран от CNBC.

През 2012 г. инвеститорите като цяло бяха мечо настроени спрямо втората по големина икономика в света, след като Китай публикува най-анемичните макроикономически данни за последното десетилетие. През последното тримесечие на миналата година обаче доверието на инвеститорите се възвърна на фона на икономическото възстановяване и новината за избирането на нова администрация в Пекин.

Тази промяна в настроението може да се илюстрира със силното представяне на Shanghai Composite Index, който спечели 15% през декември.

Фабер предупреждава, че нарастващият кредитен балон в Китай остава ключов риск за инвеститорите в страната.

„Дали китайското правителство може да гарантира растежа зависи от реформите и начина, по който ще бъде решен проблемът с колосалния кредитен балон в страната. Има невероятно голямо количество кредити, отпуснати на черно, лоши кредити и съмнителни инвестиции“, допълва той.  

Западни рейтингови агенции предупреждават за бързото разрастване на подземния кредитен пазар, който е на път да се превърне в реална заплаха за финансовата стабилност на страната.

Опасенията на Фабер съвпадат с отправеното през декември предупреждение от страна на Световната банка (СБ), според което китайската икономика рискува да прегрее, тъй като разхлабената монетарна политика на западните централни банки води до приток на горещи капитали към региона. Именно те са причина за прекомерния ръст на кредитирането и раздуването на инвестиционни балони, се посочва в изследване на банката.

Последните данни за китайския износ, които надхвърлиха пазарните очаквания, също са основание за тревога според Фабер.

Данните за китайския износ през януари разкриват ръст от 21,8% на годишна база, докато анализаторите очакваха той да достигне 10,1%. Въпреки това достоверността на тази статистика се поставя под въпрос поради несъответствията с митническите декларации от съседни страни, включително Южна Корея и Тайван.

Фабер коментира, че според него растежът на китайската икономика реално ще е много по-нисък и че някои сектори дори ще изпаднат в рецесия.

„Мисля, че икономиката на страната се е забавила чувствително, но въпреки това те ще обявят, че са постигнали заложените 7,5%. Реално растежът ще е много по-нисък. Ако се вгледате в данните, на които може да се разчита в по-голяма степен, като тези от Корея, Япония и Тайван, статистиката от Китай не се вписва в уравнението“, допълва той.

„Икономиката на Китай ще се забави, а някои сектори дори ще изпаднат в рецесия... Въпросът е какво ще се случи после. Според мен Китай ще расте, но по пътя ще има трудности“, коментира Фабер.

През 2012 г. китайската икономиката нарасна със 7,8%. Правителството в Пекин е заложило ръст от 7,5% през 2013 г., въпреки че повечето анализатори прогнозират, че експанзията ще достигне 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Всичко е манипулация - ако човек не гледа телевизия , ще е по-информиран :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
орк
преди 11 години
за пореден път се хваща измамата по китайски... "Данните за китайския износ през януари разкриват ръст от 21,8% на годишна база, докато анализаторите очакваха той да достигне 10,1%. Въпреки това достоверността на тази статистика се поставя под въпрос поради несъответствията с митническите декларации от съседни страни, включително Южна Корея и Тайван." Да не си мислим, че гърците са измислили манипулацията на статистиката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още