IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреждава за ново напрежение на валутните пазари

Загрижен съм за глобалната инфлация, състезателното обезценяване на валутите и страничните ефекти от печатането на пари, коментира китайски министър

09:10 | 14.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пекин отправи ново предупреждение за опасността от състезателно обезценяване на валутите на развитите страни, изтъквайки, че развиващите се пазари ще платят висока цена, ако избухне валутна война, съобщава Financial Times.

„Загрижен съм за инфлацията в глобален мащаб, за състезателното обезценяване на валутите и за негативните странични ефекти от печатането на пари“, заяви китайският министър на търговията Чен Демин.

В обръщение пред националния парламент Чен коментира, че умишленото обезценяване на основните валути може да има „сериозен ефект“ върху развиващите се икономики, включително Китай. Пекин се страхува, че „валутните войни“ ще засегнат износителите и ще повишат цената на суровините в глобален мащаб. Това от своя страна ще предизвика инфлация в Китай, който зависи изключително много от вноса на суровини.

Опасенията за състезателното обезценяване на валутите нарастват от януари, когато японският премиер Шинзо Абе обяви, че Токио ще изкупува правителствени облигации в неограничено количество, за да стимулира икономиката и да повиши инфлацията.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди политиката си в подкрепа на бизнеса на фона на рекордна безработица в еврозоната.

Чен призова управителите на централните банки и финансовите министри на страните от Г-20 да се придържат към поетите през миналия месец в Москва ангажименти, „да не манипулират валутните курсове в опит да повишат конкурентоспособността си“.

Правителството в Пекин се опасява, че Китай може да бъде наводнен с горещи капиталови потоци заради разхлабената валутна политика в развитите страни.

От края на миналата година, когато фондовият пазар в Китай започна да се възстановява, а спадът на йената се задълбочи, капиталовите потоци към страната се увеличиха. През миналата седмица Китайската централна банка обяви, че само през януари компании и граждани са купили 684 млрд. юана (109 млрд. долара), което е исторически рекорд.

Валутните резерви на Китай възлизат на над 3 трлн. долара и това прави страната особено уязвима към загуби, причинени от обезценяването на валутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
citizen_bg
преди 11 години
Кел файда, че имаш да вземаш, ако нямаш властта да си го вземеш?Какво от това, че имаш да даваш, ако имаш властта да не го дадеш? Длъжника пробва да прецака кредитора. Стари номера, докато не си намери белята и майстора. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
С тези 3000 милиарда долара да си купят злато и петрол за 100г. напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още