IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интервенцията на Драги породи страхове за валутна война

С няколко думи той успя да свали курса на еврото, като в същото време подкрепи доверието в еврозоната, коментира анализатор изказването на шефа на ЕЦБ

11:35 | 08.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Вчера президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги извърши вербална интервенция по начин, който според някои анализатори може да доведе до глобална валутна война, пише Financial Times.

След изказването на Драги еврото поевтиня до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от близо 2 седмици.

Силата на еврото притесни редица европейски бизнеси и политици, тъй като едно продължително и устойчиво поскъпване на валутата може да попари признаците на възстановяване в еврозоната през тази година.

Но докато централните банки по света възприемат все по-разхлабена монетарна политика, а в някои случаи като Япония правят това под открит политически натиск, опасенията за съревнователно обезценяване на валутите или валутна война, както анализаторите наричат тази тенденция, стават все по-осезателни. По-ниският валутен курс е благоприятен за износа от икономики, чието възстановяване все още е анемично.

След като ЕЦБ задържа  основния си лихвен процент без промяна на 0,75%, Драги потвърди, че мандатът на банката е да контролира инфлацията като гарантира ценовата стабилност, а не да следи валутния курс.

„Ние искаме да проверим дали това поскъпване ще се окаже устойчиво и дали то ще промени нашата оценка за ценовата стабилност“, допълва той.

Той отправи и завоалирана критика към френския президент Франсоа Оланд, който тази седмица призова за „контрол над валутния курс“ - коментар, който нямаше особен ефект върху еврото. „Президентът Оланд и всички ние трябва винаги да помним, че ЕЦБ е независима“, подчертава Драги.

„Свидетели сме как по цял свят политици и централни банкери се опитват да повишават или понижават валутни курсове. Ефективността на тази стратегия ще бъде оценена от пазарната реакция на тези изявления“, допълва той.

Еврото поевтиня под 1,34 долара за първи път от януари. Единната валута изгуби позиции и спрямо британската лира и японската йена. Въпреки това курсът на еврото е на едно от най-високите си нива спрямо щатския долар за последните 15 месеца, тъй като възстановяването на доверието на инвеститорите към региона предизвика прилив на горещи капитали.

„Драги се справи доста добре“, казва Ник Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy. „С няколко думи той успя да свали курса на еврото като в същото време подкрепи доверието в еврозоната“.

„Инвеститорите ще имат предвид факта, че ако в определен момент еврото поскъпне прекалено много, ЕЦБ може да се намеси“, коментира Валентин Маринов, валутен стратег на Citigroup.

Коментирайки заплахата от валутна война Драги изтъква, че според него валутните курсове не се манипулират умишлено.

„Това по-скоро се случва като резултат от макроикономически политики, които имат за цел да съживят икономиката. Такива са например много ниските лихвени проценти и обещанието те да бъдат поддържани дълго време“, допълва Драги, визирайки политиката на Федералния резерв (Фед) във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Това е дълбоко неверно! Марио Дераги беше избран от кликата около Меркел и германските корпорации за да защищава германския износ. Някой трябваше да смени Трише, който беше още по-твърдоглав и манипулиран като хем върши същата работа, хем да е малко по-лицеприятен. По същото време въпросната клика се справи и с Берлускони, и с испанеца и така на ключовите места в тея държави бяха сложени недемократично избрани марионетки като Рахой и Монти. А що се отнася до Хитлер,добре би било да си спомним, че НСП дойде на власт в Германия след като страната беше почти унищожена от репарации и бюджетни рестрикции !! В годината на началото на възхода на Хитлер Германия имаше бюджетен излишък и 80% безработицаАйде сега да си направим паралелите и да видим политиката на Меркел до какво може да доведе в Испания,Гърция,Италия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Коментарът ми наистина е безсмислен. Просто ми беше интересно, че някой може да "харесва" Марио Драги, "човека с който ДРУГИТЕ се съобразяват, а не той с тях".Всички от долуизброените са били харесвани точно по тази причина. Това ми е интересно само като психологически феномен, защото се опитвам да предвидя като какви може да са предпочитанията на избирателите за следващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Доста елементарно изказване, какво общо има Хитлер, Сталин и сие с шев на централна банка? Или просто хвърляме някакви силни имена за да замаскираме безсмисления си коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Някога Хитлер също много им е харесвал на германците, защото за 4 години е успял да вдигне икономиката на крака, да "плати" репарациите от първата световна война и всички са се съобразявали с него. В България все още много хора харесват Бойко Борисов и за това Герб е първата политическа сила в страната. Китайците със сигурност си харесват ръководството, въпреки че трябва от време на време да ходят на манифестации и да празнуват рожденния ден на вожда Мао и годишнината от социалистическата революция. Но не съм чул там да има опозиционни партии. А Сталин колко са го харесвали, както и другаря Живков ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Боян
преди 11 години
Няма по-удачен вариант за поста на управител на ЕЦБ от Драги, това е човека с който ДРУГИТЕ се съобразяват, а не той с тях, лично на мен много ми харесва, спекулантите му имат страха, а това в тези години е най-важното нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още