IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли еврото новият герой във валутната война?

Ако вече сме свидетели на прикрита валутна война, ЕЦБ все още не се е намесила

08:44 | 24.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Кой би си помислил допреди 6 месеца, че в началото на 2013 г. еврото ще е сред най-силните валути в света, пише Financial Times.

От края на юли единната европейска валута е поскъпнала с близо 7% спрямо валутите на основните търговски партньори на общността. Спрямо йената ръстът на еврото надхвърля 25%, докато спрямо долара - 10%.

Поскъпването следва решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира сигурността на еврозоната чрез програма за неограничено изкупуване на облигации. Тенденцията отразява също и водената в глобален мащаб валутна война или това, което президентът на Bundesbank Йенс Вайдман определя като „нарастващо политизиране“ на валутните курсове.

Коментарът на Вайдман беше свързан с Япония, която във вторник предприе нови агресивни мерки за обезценяване на йената. Федералният резерв (Фед) в САЩ също продължава с политиката си на вливане на ликвидност, докато слабостта на британската лира беше подкрепена от спекулациите, че Великобритания може да напусне еврозоната и полуофициалната политика на Лондон за девалвация, целяща да стимулира британския износ.

Ако вече сме свидетели на прикрита валутна война, ЕЦБ все още не се е намесила, а това повдига въпроса, доколко базираната във Франкфурт институция е загрижена за случващото се.

На пръв поглед може да добиете впечатление, че ЕЦБ не е особено притеснена. В края на миналата година президентът на банката Марио Драги се опита да понижи курса на еврото като заяви, че допълнителни мерки за разхлабване на монетарната политика на институцията активно са били обсъждани на срещата през декември.

В същото време той обрисува перспективите пред икономиката на еврозоната в доста мрачни нюанси.

В началото на месеца обаче, вероятно повлиян от впечатляващо рязкото възстановяване на доверието към фондовите пазари и еврото, Драги възприе по-консервативен тон относно политиката на банката, изтъквайки, че на срещата през януари евентуално ново понижаване на лихвените проценти дори не е било обсъждано.

Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Американците искат еврото да е силно - тях изобщо не ги интересува положението на европейските страни. От силното евро полза има само Германия, която купува евтино суровини, произвежда и продава след това скъпо и прескъпо...при това не само в КитайТова е - какво се случва и как в Испания, Ирландия,Португалия, Гърция - на никой не му дреме.Не очаквайте действия от ЕЦБ- тя е на хранилка от Германия, а след месеци там има избори. Ако дъртата сврака загуби, много търтеи из разни приближени банки из Дойчланд и Франкрайк ще останат насухо...А ние не искаме това, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Жан Клод Юнкер предупреди, че еврото е "опасно скъпо"" Разбрахте ли, господа инвеститори. Ако искате да навредите на някого - започнете да купувате от неговата валута. Така ще поддържате курса "опасно висок" и ще му газгоните фамилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Кой би помислил допреди 6 месеца, че в началото на 2013 еврото ще е сред най-силните валути в света." Трудно се спори с финансист. Ако курсът на валутата се вдига - значи това е силна валута. Ако пада - значи се стимулира икономиката и износа. Винаги са прави, както беше едно време Партията ..."когато съгреши дори." Колко добре го е казал поета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много скъпо ни излиза този "агент Сава". Дето казва, че той е властта, той командва парада, нарича ни "рая" и за всичко това се нуждае от охрана, а трябва и да му плащаме. Струва ми се, че на някои хора им се иска пистолета на Октай да беше истински, а щеше да е и икономически изгодно за държавата. Доста пенсии изяжда месечно този агент. На всичкото отгоре започна да говори срещу Ердоган. Дали не е сега момента да го екстрадираме в Турция, като персона нон грата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
"За извършването на предпроектните проучвания е определена цена от 1,25 млн. лева."До сега държавата е дала за охраната на агент Сава (Доган) 2-3 милиона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още