IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Най-тъмните облаци над Европа вече ги няма

Според президента на ЕЦБ ще наблюдаваме постепенно възстановяване в еврозоната по-късно през годината

11:20 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че най-лошото от европейската дългова криза е зад гърба ни, съобщава Bloomberg. Той изтъква, че „най-тъмните облаци“ над еврозоната са изчезнали на фона на решителните стъпки, предприети миналата година от европейските институции и правителства.

„Ние може да стартираме 2013 г. доста по-уверени именно заради чувствителния прогрес през 2012 г.“, коментира Драги във Франкфурт вчера. „Най-тъмните облаци над еврозоната са изчезнали. Европейските лидери признаха, че валутният съюз трябва да е гарантиран от финансов съюз, фискален съюз, реален икономически съюз и евентуално по-дълбок политически съюз“.

Коментарите на Драги са последните от серията оптимистични прогнози, според които продължилата 3 години дългова криза вече е овладяна и еврозоната вероятно ще изплува от рецесията по-късно тази година.

Драги защити все още неприложената програма за изкупуване на облигации на ЕЦБ, която успокои страховете за евентуално разпадане на еврото. Той подчерта, че тя е напълно в мандата на централната банка за гарантиране на ценовата стабилност, както и че не застрашава независимостта  на институцията.

„ЕЦБ се придържа стриктно към основния си мандат да гарантира ценовата стабилност“, коментира той. „Всички наши действия са насочени към тази цел. И ако погледнем сегашните и очакваните инфлационни нива, просто няма да открием нищо, което да оправдае опасенията, за каквото и да е отклонение от ценовата стабилност“.

След коментара на Драги единната валута остана без промяна около 1,33 долара за евро.

Въпреки че през 2013 г. ЕЦБ очаква икономиката на еврозоната да се свие с 0,3%, по-рано този месец Драги заяви, че според него ще наблюдаваме „постепенно възстановяване“ по-късно през годината.

В много страни се наблюдава солиден прогрес в усилията за балансиране на публичните финанси и прилагането на структурните реформи, целящи да повишат конкурентоспособността, коментира Драги.

„Необходимо ни е търпение“, казва той. „Аз съм наясно, че за много хора в страните, които извършват реформи, личната икономическа ситуация е много трудна. По пътя на реформите обаче просто няма друга алтернатива“.

В Европа наблюдаваме прогрес, който някои анализатори определяха като немислим преди година, изтъква Драги, цитирайки прогноза, публикувани в списание  Economist в началото на 2012 г. В нея се изтъква, че идеята за Съединени Европейски Щати е „тотално неосъществима“.

Ако ЕЦБ поеме надзора на европейските банки през тази година, това „вероятно ще се окаже най-значимата интеграционна стъпка от подписването на Договора от Маастрихт“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още