IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли еврото новият герой във валутната война?

Ако вече сме свидетели на прикрита валутна война, ЕЦБ все още не се е намесила

08:44 | 24.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

На въпрос за курса на еврото Драги заяви, че стойността му е от значение, когато ЕЦБ изготвя икономическите си прогнози, „но и че не е цел на политиката на банката“. Накрая Драги изтъкна, че на практика реалният обменен курс на еврото остава в рамките на дългосрочната си средна стойност, с което банкерът създаде впечатление, че не вижда особена необходимост от непосредствена намеса.

Истина е, че претеглената спрямо валутите на основните търговски партньори на ЕС стойност на еврото остава значително по-ниска от тази през ноември 2004 г. и ноември 2007 г., когато бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише извърши вербални интервенции, за да ограничи поскъпването на валутата.

За някои консервативни политици в еврозоната поскъпването на еврото вероятно е добър знак за възстановяването на доверието във валутния съюз.

По-силното евро обаче заплашва да задуши един от малкото останали двигатели на растеж в общността – нетният износ е допринасял благоприятно за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през всичките 10 последни тримесечия, разкриват данни на Barclays.

Дори мощната германска машина за износ има защо да се притесни – курсът евро – йена има значение за автомобилопроизводителите в страната. Миналата седмица премиерът на Люксембург и досегашен председател на Еврогрупата Жан-Колод Юнкер предупреди, че еврото е „опасно скъпо“.

Ако реши да извърши интервенция, ЕЦБ може да предостави допълнителна дългосрочна ликвидност или отново да понижи лихвените си проценти. Последното решение обаче няма да е лесно. Това това, което би имало ефект, е не понижаването на основния лихвен процент, при който банките теглят ликвидност и който за момента е 0,75%, а понижаването на краткосрочните овърнайт пазарни лихви.

За момента лихвата по овърнайт кредитите на ЕЦБ съвпада с тази по овърнайт депозитите и се равнява на нула. Ето защо всяко действие от страна на банката за ограничаване на поскъпването на еврото би означавало стъпка в неизследваната територия на негативните лихвени проценти, където ЕЦБ би таксувала банките за удоволствието да съхраняват фондовете при нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Американците искат еврото да е силно - тях изобщо не ги интересува положението на европейските страни. От силното евро полза има само Германия, която купува евтино суровини, произвежда и продава след това скъпо и прескъпо...при това не само в КитайТова е - какво се случва и как в Испания, Ирландия,Португалия, Гърция - на никой не му дреме.Не очаквайте действия от ЕЦБ- тя е на хранилка от Германия, а след месеци там има избори. Ако дъртата сврака загуби, много търтеи из разни приближени банки из Дойчланд и Франкрайк ще останат насухо...А ние не искаме това, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Жан Клод Юнкер предупреди, че еврото е "опасно скъпо"" Разбрахте ли, господа инвеститори. Ако искате да навредите на някого - започнете да купувате от неговата валута. Така ще поддържате курса "опасно висок" и ще му газгоните фамилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Кой би помислил допреди 6 месеца, че в началото на 2013 еврото ще е сред най-силните валути в света." Трудно се спори с финансист. Ако курсът на валутата се вдига - значи това е силна валута. Ако пада - значи се стимулира икономиката и износа. Винаги са прави, както беше едно време Партията ..."когато съгреши дори." Колко добре го е казал поета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много скъпо ни излиза този "агент Сава". Дето казва, че той е властта, той командва парада, нарича ни "рая" и за всичко това се нуждае от охрана, а трябва и да му плащаме. Струва ми се, че на някои хора им се иска пистолета на Октай да беше истински, а щеше да е и икономически изгодно за държавата. Доста пенсии изяжда месечно този агент. На всичкото отгоре започна да говори срещу Ердоган. Дали не е сега момента да го екстрадираме в Турция, като персона нон грата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
"За извършването на предпроектните проучвания е определена цена от 1,25 млн. лева."До сега държавата е дала за охраната на агент Сава (Доган) 2-3 милиона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още