IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с еврото и долара през 2013 г.?

Най-вероятният сценарий за умерено възстановяване и благоприятен за финансовата стабилност резултат от изборите в Италия и Германия ще доведе до по-силно евро

14:45 | 01.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи с еврото и долара през 2013 г.?

През 2013 г. движението на еврото спрямо долара ще се определя от серия фактори, сред които са темпът на глобалното възстановяване, политиката на централните банки за изкупуване на облигации, степента на волатилност на пазарите и наличието на екстремни tail-рискове.

Благоприятни за силното евро ще са вероятния умерен темп на възстановяването, все още недооценените от пазарите програми за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед) и Японската централна банка, както и успокояването на страховете за съдбата на Гърция и достъпа на Италия и Испания до облигационните пазари.

От друга страна, ако глобалното възстановяване се окаже анемично или пък станем свидетели на рецесия, това ще доведе до отдръпване на инвеститорите от фондовите пазари и поскъпване на долара поради статута му на валута за убежище. Зелените пари биха спечелили и при нови сътресения в еврозоната.

Какъв курс евро/долар очаквате в края на 2013 година?

Под 1,20 EUR/USD
1,20 - 1,30 EUR/USD
1,30 - 1,40 EUR/USD
1,40 - 1,50 EUR/USD
Над 1,50 EUR/USD
Общо 2289 гласа
Интересно е, че при евентуален трети сценарий на неочаквано силен икономически ръст в САЩ, Европа и основните им търговски партньори, доларът отново би спечелил, тъй като най-вероятно Фед ще прекрати изкупуването на щатски ДЦК и ипотечни облигации.

При това, въпреки очаквания при подобен сценарий ръст на фондовите пазари до исторически нива, което предполага разпродажба на долари, за да се освободят капитали за инвестиции в рискови активи, ентусиазмът на инвеститорите ще бъде охладен поради опасенията за раздуване на нов инвестиционен балон.

По всяка вероятност ако Dow Jones надхвърли 14 000 и дори докосне 14300 пункта, инвеститорите ще предпочетат да осребрят част от печалбите си - така негативният ефект върху долара ще бъде ограничен.

Все пак най-вероятният сценарий за умерено възстановяване, което постепено ще се ускори през втората половина на годината и благоприятен за финансовата стабилност резултат от изборите в Италия и Германия, ще доведе до по-силно евро. За това ще помогне и отписването на допълнителен дял от гръцкия дълг към институционалните инвеститори на страната, задълбочаването на банковата фискалната и политическа интеграция в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) и очакваната по-ниска пазарна волатилност.

Около края на 2013 г. вероятно ще започнем да усещаме по-осезателно и ефекта от операциите за вливане на ликвидност на Фед върху щатския долар чрез инфлация на петрола и суровините. Този сценарий включва и хипотезата, че напрежението около иранската ядрена програма няма да прерасне във военен конфликт, който би довел до рязък ръст на цената на петрола и забавяне на глобалното възстановяване.

В такъв случай инвеститорите отново ще потърсят закрилата на щатския долар. Приемаме също и че администрацията на президента Барак Обама и републиканците от Конгреса ще постигнат бюджетна сделка за избягване на фискалната пропаст най-късно през първите седмици на януари.

*Авторът не поема отговорност за инвестиционни решения, повлияни от настоящата прогноза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
stoiloff
преди 11 години
А сега да видим кой какви глупости ще натвори по темата. Моля г-н Георги Стоянов да си покажете дипломата за врачка и гадателка и тогиз ще ми повервам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
който може да оре и да яде храна не от магазина и ресторанта и е здравтои ще оцелее...натам отиват нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Ето я рецептата, ти сам я каза: РЕСТАРТ , само че за сега на никого не му харесва. Когато резервите свършат и нещата излязат окончателно извън контрол, тогава ще стане неизбежното-РЕСТАРТ, колкото по-късно, толкова по-болезнено, но със сигурност е НЕИЗБЕЖЕН, ТОТАЛЕН РЕСТАРТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Тази статия е от вида - ако утре грее Слънце и не духа вятър - значи времето ще е хубаво. Само не мога да разбера откъде го виждате това възстановяване в средата на 2013? Какво ще стане тогава, което не може да стане още сега? Съжалявам, че трябва да цитирам Бойко Борисов, когото не харесвам, но дори той каза, че ако има рецепта срещу кризата, то в Брюксел би трябвало да я знаят. Рецепта срещу кризата не знаят нито в Брюксел, нито във Вашингтон, защото такава няма. Когато нещата в пазарната икономика тръгнат надолу - няма спиране. Или война, или пълен рестарт, което си е горе долу едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още