IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът е на път да се превърне в световна валута

Китайската валута необратимо се либерализира - процес, който ще е изключително вълнуващ през следващите няколко години, коментира анализатор

17:47 | 18.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът е на път да се превърне в световна валута

Докато Пекин облекчава контрола върху валутата си и отваря капиталовите си пазари за чуждестранните инвеститори, юанът все по-уверено се превръща в глобална валута, пише CNBC.

Тази седмица юанът поскъпна до рекордните 6,2124 спрямо щатския долар - най-високото ниво, откакто китайското правителство унифицира официалния и пазарния курс през 1993 г.

Важното тук не е тенденцията на поскъпване на юана, който от 2005 г., когато Китай отмени валутния борд спрямо долара, постепенно печели позиции, а в нарастващата употреба на юана в международен мащаб, коментират анализатори. 

„Става въпрос за статута на валутата, а не за стойността й, която се променя съвсем слабо“, казва Дейвид Блум, директор валутни стратегии на HSBC.

„Юанът вече е нещо много повече от номиналната си стойност. Валутата е на път да се отвори. Говорим за смърт и разложение на пазарите, но Китай върви по собствен път. Говорим за либерализиране на валутата – процес, който ще е изключително вълнуващ през следващите няколко години“, допълва той. 

Публикувани миналата седмица данни на SWIFT – глобалната организация за валутни транзакции - разкриват, че през ноември международните разплащания в китайски юани са нараснали с 24% спрямо предходния месец и са достигнали рекордните 0,56% от всички транзакции в глобален мащаб.

Въпреки че механизмите за капиталов контрол ограничават използването на юана извън континентален Китай и Хонконг, Пекин насърчава по-широката употреба на валутата в глобален мащаб чрез двустранни валутни суапове и споразумения за разплащане в юани.

Данни на Китайската централна банка, публикувани миналата седмица, разкриват, че през миналата година трансграничната търговия в юани е достигнала 2,94 трлн. юана (467 млрд. долара), което представлява 41% ръст от 2011 г.

Страните с тесни търговски връзки с Китай искат да насърчат използването на юана в глобалните транзакции, тъй като така се намаляват разходите и валутните рискове за компаниите.

Австралийските бизнеси все по-често уреждат търговските си отношения с Китай в юани вместо в щатски долари, разкрива статия на The Australianthis. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Според изявление на китайската комисия за надзор на търговията с ценни книжа, от миналата седмица, на чуждестранните инвеститори може да бъде позволено да увеличат инвестициите си до 10 пъти. Това е поредният знак за готовността на Китай да отвори пазарите си и да позволи по-широката глобална употреба на юана.

Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
"Публикувани миналата седмица данни на SWIFT глобалната организация за валутни транзакции - разкриват, че през ноември международните разплащания в китайски юани са нараснали с 24% спрямо предходния месец и са достигнали рекордните 0,56% от всички транзакции в глобален мащаб."на тия анализатори колко им е платено от КНП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още