IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът е на път да се превърне в световна валута

Китайската валута необратимо се либерализира - процес, който ще е изключително вълнуващ през следващите няколко години, коментира анализатор

17:47 | 18.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът е на път да се превърне в световна валута

Миналата година Китай повече от удвои количеството китайски активи, които чуждестранните инвеститори могат да притежават, увеличавайки квотата за квалифицираните чуждестранни институционални инвеститори (QFII) до 80 млрд. долара от 30 млрд. долара.

Тази година Китайската централна банка се очаква да инициира нова пилотна схема за инвестиции в юани.

„Забравете акронимите, вижте какво се случва. Това което наблюдаваме е интернационализация на юана“, казва Питър Александър, управляващ директор на базираната в Китай Z-Ben.

„Мерките, за които научаваме, означават интернационализиране на юана без да се пипа капиталовата сметка. Сега ще имаме по-голямо парично предлагане в юани, а правителството иска точно това“, допълва той.

„Китай насърчава разширяването на капиталовите потоци, както към страната така и навън, а това е още една стъпка към либерализацията и пълното освобождаване на юана“, казва Патрик Бенет, стратег на CIBC.

Той очаква юанът да спечели между 2% и 3% през тази година и допълва, че китайската валута е една от трите, върху които CIBC се е фокусирала през 2013 г. Другите две са щатският долар и канадският долар.

Дариус Ковалски, главен икономист за Азия и Япония на Credit Agricole в Хонконг, очаква до края на годината китайската валута да поскъпне до 6,1 юана за долар, което представлява ръст от 2% спрямо сегашните нива. Юанът ще бъде подкрепен от ускоряването на растежа и перспективата за затягане на монетарната политика в страната през втората половина на годината с цел охлаждане на инфлацията.

Публикувани в петък данни разкриха, че през четвъртото тримесечие втората по големина икономика в света е нараснала със 7,9% на годишна база. Този ръст слага край на продължилата 7 поредни тримесечия тенденция на забавяне. Данните се оказаха по-добри от очакваните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
"Публикувани миналата седмица данни на SWIFT глобалната организация за валутни транзакции - разкриват, че през ноември международните разплащания в китайски юани са нараснали с 24% спрямо предходния месец и са достигнали рекордните 0,56% от всички транзакции в глобален мащаб."на тия анализатори колко им е платено от КНП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още